Спіймай хабарника: скільки платитимуть українцям за повідомлення про корупцію

1 січня в Україні набув чинності закон «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції». 

Згідно з законом, викривачі – це особи, що повідомили про вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, а також ті, хто захищає цих людей.

Закон гарантує право викривачів корупції на винагороду. При цьому уточнюється, що винагорода гарантується, якщо хабар або завдані державі збитки в 5000 і більше разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб (з 1 грудня підвищується до 2102 гривень), тобто фактично перевищує 10 млн гривень.

Розмір винагороди визначає суд у межах 10% від хабара або завданих збитків. Водночас він не може перевищувати 3000 мінімальних заробітних плат - 12,5 млн гривень.

Документ звільняє викривачів корупції від юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупції, якщо вони виявилися помилковими. Повідомлення про корупційні злочини можна буде подавати анонімно. 


Читайте нас у Facebook і Telegram. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!   




Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе