Законопроект «про дезінформацію» журналісти вважають атакою на свободу слова

Національна спілка журналістів вважає законопроект Міністерства культури щодо забезпечення національної інфобезпеки та права на доступ до достовірної інформації насправді атакою на свободу слова. Про це заявив очільник НСЖУ Сергій Томіленко.
«Від імені тисяч колег-журналістів офіційно заявляю: нинішній законопроект Міністерства культури спрямований на встановлення контролю влади над українськими медіа. Цю ініціативу ми вважаємо серйозною атакою на свободу слова і грубим втручанням у журналістську діяльність», - зокрема зазначив він.
НСЖУ підготувало свої пропозиції для боротьби з дезінформацією.
  • відкритість української влади і політиків – це найкращий інструмент для боротьби з фейками. Влада має розповідати, що і навіщо вона робить, з якою метою. Тоді зміцниться довіра як журналістів, так і суспільства до влади, а вплив російських фейків нівелюється.
  • в Україні справді є проблема веб-сайтів, які видають себе за медіа і претендують на всі права журналістів. Для цього потрібна проста і прозора процедура реєстрації. Варто формалізувати вимоги до новинних вебсайтів, щоб вдосконалити існуючу регуляторну базу.
  • чого насправді потребують українські журналісти – так це захисту від фізичних атак і агресії, ефективного розслідування випадків перешкоджання журналістській діяльності, справедливого покарання кривдників. На жаль, цього зараз немає. За останні три роки на журналістів нападали 250 разів. Але де приклади вагомого покарання злочинців?
  • нам дійсно потрібен Уповноважений або Омбудсмен, який захищатиме журналістів, наші права. Який не дозволить силовикам затягувати розслідування, імітувати діяльність і незаконно закривати справи. Який не миритиметься із цькуванням журналістів та медіа.
«За такі ініціативи журналісти вам аплодуватимуть, а не кричатимуть «Ганьба!» - як зараз», - підкреслив Томіленко.
Порівняльну таблицю проекту закону і чинного закону Мінкульт оприлюднив на своєму сайті.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе