Палає Чорнобиль - вогонь підходить до сховища радіоактивних відходів

Пожежі в Чорнобилі та зоні навколо нього не вщухають вже 11 днів. Тут вигоріло с десяток занедбаних сіл, які стояли неушкодженими з моменту аварії на атомній станції в 1986 році. Неприємною звісткою стало те, що менше 2 км залишилося пройти полум'ю до могильника радіоактивних відходів Підлісний, а вітер лише посилюється. 

Це архівне фото пункту захоронення радіоактивних відходів Підлісний (ПЗРВ «Підлісний»)
Все, що треба знати про Підлісний 

Пункт захоронення радіоактивних відходів (ПЗРВ) «Підлісний» було споруджено з метою надійного поховання та ізоляції від навколишнього середовища високоактивних відходів, які утворювалися при ліквідації наслідків аварії на блоці №4 ЧАЕС. ПЗРВ Підлісний споруджувався у вкрай стислі строки - проектування, будівництво і запуск в експлуатацію були закінчені в грудні 1986 року. Створений під завдання, які вирішувалися в той час на проммайданчику ЧАЕС, ПЗРВ було вирішено збудувати не невеликій відстані від енергоблоку, що вибухнув. ПЗРВ Підлісний розмістили в 1,5 кілометрах на північ від Чорнобильської АЕС на місці колишнього однойменного хутора. Місце розміщення було вибрано невдало - оскільки високорадіоактивні відходи зберігаються практично на березі водойми (Прип'ятський затон), і всього в кілометрі від річки Прип'ять. Саме через те, що Підлісний споруджений практично в заплаві річки, в разі втрати герметичності контейнерів і бетонних ємностей (модулів) з радіоактивними відходами (що може статися під впливом високих температур) існує ризик великої екологічної загрози. Також ПЗРВ знаходиться поблизу очисних споруд ЧАЕС і полів фільтрації. За кілометр від ПЗРВ Підлісний знаходиться покинуте місто Прип'ять.

Конструкція ПЗРВ Підлісний
ПЗРВ Підлісний - це модульне сховище РАВ. Це означає, що радіоактивні відходи розміщується в спеціальних залізобетонних відсіках, товщина стін яких сягає кількох метрів. У Підлісному було передбачено вісім модулів, які розміщувалися на загальній, монолітній фундаментній плиті. Чотири модулі, в проекті ПЗРВ вони називаються «модуль типу А», мають товщину залізобетонних стін 1,12 метри. Інші чотири модулі (модуль Б), призначені для захоронення відходів з активністю до 250 Рентген на годину, мають товщину стін 2,4 метра.

Експлуатація ПЗРВ Підлісний
Згідно з опублікованими даними, ПЗРВ Підлісний має дефекти, і саме тому в 1988 році було припинено наповнення модулів високоактивними відходами. До речі, саме заповнення модулів радіоактивними відходами виконувалося спеціальними інженерними машинами обладнаними захистом від іонізуючого випромінювання - ІМР. У модулі завантажувалися РАО в контейнерах, бочках, а також насипом. За період експлуатації ПЗРВ в нього було завантажено лише два модулі (на половину їх проектної місткості). Потужність дози гамма-випромінювання похованих у них РАО становить від 50 Р / ч до 250 Р / год.


При виявленні дефектів в модулях завантаження РАВ було припинено. Заповнені модулі були залиті зверху бетоном. Товщина бетонного покриття становить півтора метри. Зверху, на забетоновану поверхню модуля була насипана піщано-гравійна суміш.
На сьогодні в ПЗРВ знаходяться радіоактивні відходи із загальною активністю 7 000 000 Кі. Наскільки великим є це значення можна уявити, якщо згадати, що за оцінками вчених, сумарна активність викиду радіоактивних речовин в навколишнє середовище при аварії на ЧАЕС становить 50 000 000 Кі.

Між тим, крім ПЗРВ Підлісний, на території зони відчуження ЧАЕС знаходиться ще кілька пунктів захоронення радіоактивних відходів - ПЗРВ Буряківка і ПЗРВ «Третя черга ЧАЕС».
Про пожежі в Чорнобильській зоні

Якщо вірити офіційним джерелам, кількість пожеж зменшилася. Проте, відео та фото, які публікуються з Зони, істотно підривають оптимізм. До того ж полум'я підбирається все ближче до ЧАЕС.

З пожежами влада не може впоратися вже 11 днів. Виною тому запущена інфраструктура, нульова підготовка до таких ПП, а також людські та природні фактори - від підпалів трави та сухостоїв до сухої зими і весни. 

Згоріло вже 12 сіл. Про це написала в Facebook співробітниця прес-служби НАЕК "Енергоатом" Наталія Дегтяренко.

За її словами, згоріли території колишніх сіл Лелів, Копачі, Поліське, Грезля, Рудня-Грезлянська, Ковшилівка, Варовичі, Буда-Варовичі, Мартиновичі, Смарагдовий, Волхов і Чистогаловка. Також знищена вогнем територія Рудого лісу, закритого військового міста Чорнобиль-2.

Від пожежі постраждав і сам Чорнобиль. Вогонь бушує і неподалік від спецпідприємства "Вектор-2".

"Припинить нарешті-то брехати! Що ви нібито контролюєте ситуацію. Про яке "горіння трав'яного настилу, очерету і лісової підстилки окремими вогнищами" ви твердите?! Зараз ситуація неконтрольована - вона критична. Від щирого серця дякую пожежним і рятувальникам! Дякую так само, як в 1986 році! "- написала Дегтяренко. За її словами, полум'я вже перекинулося на лівий берег Прип'яті.

В соціальних мережах вже з'явилися фото і відео масштабних пожеж.

Зокрема, ось так горить село Поліське.

Так горят бывшие села в Чернобыльской зоне. Фото Натальи Дегтяренко

В інтернеті також з'явилося відео, зняте з об'єкту укриття біля ЧАЕС, яке підтверджує слова співробітниці "Енергоатому". У ролику помітно, що вогонь все ближче підбирається до АЕС.



Ще одне відео того, як горить Зона, виклали "сталкери", які бродять по цій місцевості.



Пожежа в Зоні Вітчуження вже така сильна, що її помітно з Космосу.


На ранок 13 квітня, за офіційними даними, ситуація така. Триває гасіння пожеж на території Корогодського, Котовського та Денісовецкого лісництв. За вчорашній день на цю територію скинули 306 тонн води. Це 111 скидів.

При цьому, судячи з фотографій, опублікованих на сайті ГосНС, в зоні відчуження горять села, про які відомство в своїх прес-релізах взагалі не згадує. Зате про конкретні населені пункти за станом на вечір неділі розповідало Держагентство з управління Зоною відчуження. Пожежа локалізується в районі сіл Чистогаловка, Варовичі і Лелев, селищ Поліське, Тараси і Володимирівка.

Все це - по-перше, південно-західна частина Зони, на стику Житомирської та Київської областей. По-друге - район, прилеглий до Прип'яті.

Ось карта пожеж станом на 12 квітня. На ній видно, що вогонь охопив берега водойми-охолоджувача ЧАЕС. І впритул підходить до правого берега річки Прип'ять.


При цьому інформацію співробітниці "Енергоатому" про те, що пожежа вже перекинувся на лівий берег Агентство з управління Зоною спростовує.

Судячи з онлайн-карти агенства, на сьогодні перевищення радіаційного фону немає.

Карта радіаційного фону Чорнобиля

З чого почалися пожежі

Перші загоряння в Зоні відчуження почалися 3 квітня в районі селища Народичі. У наступні два дні вітер різко посилився, і пожежа почала рухатися далі з високою швидкістю на північний схід.

Дійшовши до річки Уж, вогонь перекинувся на молоді сосни і березняк, що ще більше підсилило горіння. Вже тоді почали застосовувати авіацію для гасіння пожеж. Однак, влада стверджує, що з'явилися нові підпали.

Вже 3-4 квітня Чорнобильський дим відчував весь Київ, люди закривали кватирки і намагалися не виходити на вулицю без необхідності.

Обстановка з повітрям в столиці різко погіршилася. Через кілька днів - 10 квітня - до Києва проник цезій-137 - правда, як стверджується, в безпечних концентраціях.

На даний момент звучать цифри, що вогнем охоплено близько ста гектарів Зони відчуження.

Серед головних причин пожежі - підпал сухої трави селянами. Першого палія затримали 6 квітня, ще двох - 10-го. Це сталося поблизу села Рубежівка того ж Народицького району. Лісники під час обходу затримали двох чоловіків, один з яких підпалював поле, а інший - лісосмугу.

Проте, говорять і про неготовність інфраструктури до ліквідації лісових пожеж. 

"Чорнобильська зона була не готова до масштабної пожежі. Деякі осередки загоряння в зоні відчуження розташовані в таких місцях, де немає під'їзду, а відповідно і можливості підвезти техніку. На розвиток необхідної протипожежної інфраструктури знадобиться кілька років, але ми повинні здійснювати першочергові заходи вже сьогодні, тому що попереду сезон небезпечної спеки", - заявила 10 квітня в.о. керівника Держагенства з управління Зоною Катерина Павлова.

За даними Наталії Дегтяренко з "Енергоатому", протипожежна вирубка в Зоні і обладнання територій виконується тільки "на видних місцях".

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе