Що варто знати білоцерківцям під час покупки швидких тестів на виявлення коронавірусу?

У деяких аптеках у продажу з’явилися швидкі тести українського виробництва для визначення COVID-19. Фактично кожен може придбати тест без рецепта лікаря і зробити його самостійно вдома. Але це може бути небезпечно. Чому?  

Чому краще довіритися лікарям і не проводити тестування у домашніх умовах, пояснила на своїй сторінці у facebook ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун. 

За її словами, розширення доступу до тестування може посилити боротьбу з коронавірусом, адже у такий спосіб можна швидше виявити хворих. 

Але можливість самостійно робити тест без чіткого алгоритму як діяти у разі отримання позитивного чи негативного результату може бути небезпечною. Чому? Передусім, через відсутність чітких рекомендацій щодо застосування таких тестів.
 
Для отримання точного результату на наявність коронавірусу дослідження має проводити лікар. 

Самостійне виконання тесту несе ризики, що пацієнти скористаються ним неправильно. До прикладу, люди можуть неправильно відібрати кров і внести занадто малу чи велику кількість крові у лунку, неправильно зафіксувати час для зчитування результату, чи виконувати його у невідповідних для цього умовах загалом. А це все впливає на точність результату.

"Через це люди можуть отримати хибний (позитивний чи негативний) результат. В обох випадках це небезпечно. Швидкий тест – це тест на визначення антитіл, а не на виявлення вірусу. Залежно від особливостей виробництва, він здатний виявити антитіла вірусу в середньому після 4-7 дня інфікування. Тому якщо результат негативний – це може створити хибну ілюзію, що все в порядку", – зауважила Супрун.


Що означає позитивний результат тесту на коронавірус?


  •  Людина вже давно перехворіла і тест показує наявність імунітету.
  •  Хвороба у розпалі. Відтак треба повідомити свого лікаря та дотримуватися правил самоізоляції до того, як позитивний результат не буде підтверджено або скасовано ПЛР тестуванням.

Утилізація. Використані тести у смітник викидати не можна, важливо подбати про правильну утилізацію, адже для їхнього виконання використовуються зразки крові. 

Тому, на думку Супрун, краще звернутися до сімейного лікаря, а не йти в аптеку.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube! 




Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе