У Кропивницькому лікарі швидкої не отримали законні доплати за роботу з хворими на COVID-19

Медики Кропивницького центру екстреної швидкої допомоги за березень не отримали доплати за роботу з хворими на COVID-19. Шестеро працівників станції інфіковані. Вони зараз лікуються. Виявилося, що доплати, передбачені законодавством, лікарі мають отримувати не за повний робочий день, а за час контакту з хворим на COVID-19. Про це  інформує Суспільне.UA. із посиланням на головного лікаря центру Олександра Ярошенка.
 
На самоізоляції перебувають 12 працівників, які написали заяви на відпустку за власним бажанням. За словами лікаря, гроші медикам виплатять тільки за відпрацьований час.

Лікарка центру екстреної медичної допомоги Любов Григоращенко працює на швидкій 39 років. Розповідаючи про свою роботу, плаче.

«В центрі екстреної швидкої допомоги працювати важко. Не знаєш, який виклик чекає. Ми не знаємо в яке середовище потрапимо. Не знаємо, чи контактувала людина з хворим на коронавірус. Не всі скажуть правду», – говорить жінка.

За роботу з хворими на коронавірус мали отримувати доплату – каже лікарка Любов Григоращенко. Наприкінці березня Верховна Рада ухвалила законопроект, в якому йдеться про 300% надбавки до посадового окладу.

«300% надбавки нам обіцяють тільки за час перебування з хворим на коронавірус. Це не означає, що я відпрацювала 24 години і отримала за ці години 300% надбавки. Я зароблю гроші тільки за ті пів години, які я була біля хворого. Хворі нас інфікують. Зараз багато наших лікарів, фельдшерів знаходиться у першій міській лікарні. І хотілось, щоб на нас звернули увагу і відшкодували наші затрати. Особисто я ще нічого не отримувала», – розказує Любов Григоращенко.

За дві години роботи з інфікованим медпрацівник отримує двісті гривень доплати, розповів головний лікар Олександр Ярошенко. Зараз в Кропивницькому працюють 12 бригад швидкої замість 20. Бригада швидкої отримує мінімальну зарплату – 4700 гривень. На думку лікаря, доплату мають отримувати всі працівники центру.

«Якщо людина прийшла на роботу о 8-й ранку і відпрацювала до 20-ї години – вона має отримати 300% надбавки. Люди повинні мати мотивацію. Я ні разу не чув від працівників: «Я не готовий», «Я не поїду», – заявляє головний лікар центру екстреної швидкої допомоги.

Медичні заклади отримують фінансування від Національної служби здоров’я напряму – каже керівник департаменту Олег Рибальченко.

«Всі комунальні заклади мають прямі відносини з національною службою здоров'я. Відповідно вони, як комунальні підприємства, визначають рівень заробітної плати керівникам закладу. Крім того, діючим наказом Охорони здоров'я передбачено додаткову оплату за особливі умови, а саме контакт з пацієнтом, який інфікований. Вони мають отримувати зарплату в трикратному розмірі відповідно до погодинного спілкування з таким пацієнтом», – пояснює Олег Рибальченко.

Зараз фіксують погодинну роботу працівників з хворими на коронавірус, розповів головний лікар центру екстреної меддопомоги.

«Ми фіксуємо в журналах, хто з лікарів контактував, виїжджав, транспортував, надавав екстрену медичну допомогу хворим на коронавірус. Надбавки буде нараховувати економічний відділ. Побачимо у кінці місяця які кошти є у фонді заробітної плати. Це буде, або на початку наступного місяця, або в кінці цього місяця», – говорить Олександр Ярошенко.

Лікарка Любов Григоращенко каже, якщо доплату не отримає, продовжуватиме працювати, бо бракує людей.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе