Немовлята в центрі міжнародного скандалу: діти від сурогатних матерів не можуть потрапити до батьків


В Україні через карантин застрягли десятки дітей, народжених від сурогатних матерів для іноземців. Їх помістили у готель однієї з київських клінік.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомила в Telegram, що через це Україна опинилася в епіцентрі скандалу. Спочатку вона уточнила, що йдетьяс про 46 немовлят, але пізніше виявилося, що їх більше 50. 



"Україна знову потрапила в епіцентр скандалів з приводу захисту прав дітей, народжених методом сурогатного материнства. У соціальних мережах і на офіційному сайті однієї з київських клінік поширений відеоролик, на якому демонструються 46 дітей, які зараз знаходяться в одному з київських готелів", – написала обмудсмен.

За словами Денисової, це служить підтвердженням, що ситуація з наданням послуг сурогатного материнства є масовою і системною, а технології рекламуються як "товар високої якості".

"Це свідчить про те, що державою не застосовує всі необхідні заходи для захисту прав дітей та гідного ставлення до них, а Україна стає країною-донором народження для іноземців дітей, долю яких вона не може проконтролювати", – додала омбудсмен.

Денисова також звернулася до поліції, МОЗ та Мінсоцполітики, вимагаючі відреагувати на ситуацію.

Пізніше стало відомо, що в готель з перевіркою навідалися правоохоронці й правозахисники.

Як зазначає ТСН, всього там перебуває 51 дитина, при цьому кілька десятків – в одній кімнаті. З'ясувалося, що 16 з них – разом з батьками-іноземцями, за іншими доглядають няні.

Власник клініки сказав, що галас довкола немовлят клініка зчинила навмисно. Щоби влада відреагувала і допомогла організувати закордонні рейси.

Клініка БіоТексКом вже опинялася в центрі скандалу з вивезенням дітей за кордон два роки тому. Тодішній генпрокурор Юрій Луценко публічно заявляв, що власника клініки підозрюють у торгівлі людьми та підробці документів в інтересах іноземних батьків, які насправді буцімто не надали клініці біоматеріал. Натомість просто купили дитину за 30 тисяч євро.

Нині в готелі в Києві на від'їзд за кордон в нову родину чекає 51 немовля. За даними омбудсмена, після додаткових перевірок МЗС почне домовлятися з посольствами про рейси для малюків та їхніх батьків. А поки такого рішення нема – у клініці очікують на поповнення – кількість малюків від сурогатних матері в найближчі дні може зрости до сотні.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube   

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе