17 вересня в Білій Церкві відбудеться відкриття алеї сучасних скульптур

Сьогодні, 17 вересня о 15:00 в Білій Церкві на бульварі Олександрійському (від вул. Фастівська) відбудеться урочите відкриття алеї скульптур у рамках ІІ Міжнародного симпозіуму скульптур.

Шість митців з різних країн світу: Нідерландів, Туреччини, Сербії та України протягом двох з половиною тижнів працювали на відкритому майданчику на Центральному пляжі. За час проведення Симпозіуму митці створили п'ять скульптур з металу. 

Місце встановлення кожної скульптури вибрали не випадково. 

"Іноді вибір локації несе в собі щось "магічне", оскільки поглиблючись в історію і контекс міського середовища, з'ясовується, що саме ця скульптура має дуже символічне значення для конкретного місця." - розповідають у кураторській організації "BOORYAK".

Нагадаємо, що учасниками Симпозіуму цього року стали: 

Людмила Мисько (Україна) - сучасна українська скульпторка, авторка монументальних творів у більш ніж 25 країнах світу. 

Закінчила Національну академію образотворчих мистецтв, Київ, Україна. З 1996 року учасниця понад 150 міжнародних та всеукраїнських симпозіумів, виставок та мистецьких акцій. Членкиня Національної спілки художників України під егідою ЮНЕСКО, а також  ISSA (International Sculpture Symposium Alliance) Міжнародного Альянсу Симпозіумів Скульптури.  Людмила працює з каменем, деревом, бронзою, піском, льодом, снігом. Для її робіт характерні абстрактні композиції, які символізують красу і гармонію.

Твори мисткині зберігаються у Музеї українського народного декоративного мистецтва (Київ), Меморіальному музеї-майстерні Івана Кавалерідзе (Київ), Музеї Українського живопису (Дніпро), Регіональному музеї (м. Стальова Воля, Польща), Тефен музеї (Маалот-Таршиха, Ізраїль), Художньому музеї Мосан (м. Борийонг, Південна Корея), у публічних та приватних збірках України, Австралії, Азербайджану, Бразилії, Боснії і Герцеговини, Великої Британії, В'єтнаму, Греції, Єгипту, Ізраїлю, Індії, Ірану, Румунії, Канади, Китаю, Кіпру, Непалу, Палестини, Південної Кореї, Польщі, Росії, Словаччини, Сирії, Таїланду, Туреччини, Франції, Чилі, Швейцарії, Японії.

Скульптура “Сходи на небо”, що створена мисткинею під час Симпозіуму, стане витонченим акцентом Бульвару Сучасної Скульптури у Білій Церкві. 

"Назва говорить сама за себе і скульптурний об’єкт невипадково розташований навпроти місця дислокації 72 бригади. Це абстрактна композиція, але можна побачити сходи, що ведуть у небеса, і завдяки використаному матеріалу (полірована нержавіюча сталь), зливаються з оточуючим середовищем, ніби проникають у небо.  Ідея скульптури відсилає глядача до подій сучасної історії. Коли в’їжджаєш у Білу Церкву з боку Києва з біл-борду тебе зустрічають молоді благородні обличчя наших воїнів, які загинули за Україну у війні, що все ще продовжується на сході нашої країни. Сьогодні ми не знаємо - скільки ще українців забере ця клята війна, скільки ще душ відправляться символічними сходами до Раю. Скульптура присвячена нашим відважним захисникам. Завдяки їхній мужності, Україна (в умовах війни) розвивається економічно і культурно, а учасники цього міжнародного симпозіуму мали можливість зібратись і попрацювати разом над створенням сучасного мистецького образу м.Біла Церква. Звісно, крім основного, моя скульптура має безліч інших змістів і сенсів. І кожен може віднайти і додати свій. Вона продовжує мою серію, де в основі я використовую лише одну просту геометричну форму – тут – це квадрат. Вся конструкція зроблена з кубиків. У цій роботі порожнеча має таку ж вагу, як і матеріал металу. Структура створює подвійну скручену спіраль, і її можна співвіднести з колом і інтерпретувати як спосіб розгортання життєвої сили, спіраль є символом життя. Подібно до кола, спіраль пов'язана із зображенням нескінченності і втілює ідею розвитку, безперервності та космічних ритмів.  Отже інший сенс цієї скульптури, в тому, що жертовність наших воїнів не даремна, вона забезпечує розвиток України, як незалежної держави." - розповіла Людмила Мисько. 

 Ілкер Ярдімчі (Туреччина) - член Асоціації скульпторів Туреччини. Доцент та віце-декан кафедри скульптури на факультеті мистецтва та дизайну Університету Дюздже. Ілкер Ярдімчі закінчив факультет образотворчого мистецтва і скульптури в Університеті Докуз Ейлул. У своїх роботах митець надихається основними геометричними формами – сферами, еліпсами, кубами, як базовими у процесі виробництва творів мистецтва. На думку скульптора, геометричні форми зберігають сильний зміст та духовну енергію.

Поєднуючи елементи різних форм у своїх скульптурах, що складаються з нарізних частин металу, йому вдається створити динамічний, рухомий (кінестетичний) ефект. Скульптури "рухаються" завдяки участі глядача, шляхом його переміщення у просторі навколо скульптури. 

Джером & Рокі Саймонс (Нідерланди) - подружжя Саймонс виступає співавторами скульптури “Promise” (з англ. “Обіцянка”), яка теж була створена під час Симпозіуму.

Джером Саймонс працює як в металі, так і в камені, поєднуючи ці матеріали, щоб вони чудово працювали у публічному просторі. Творчість Джерома Саймонса включає скульптури та інсталяції. 

Географія його публічних мистецьких проєктів охоплює Китай, Туреччину, Бразилію, Нідерланди, Мексику, Об'єднані Арабські Емірати, Південну Корею, Тайвань, Ліван. Виставки проходили в Нью-Йорку, Парижі, Амстердамі, Італії, Туреччині, Південній Кореї, Мексиці.

Джером також є практикуючим викладачем і читає лекції в міжнародних інституціях, таких як Департамент скульптури, Королівська академія мистецтв, Хе́ртогенбос, Нідерланди; Факультет мистецтва, архітектури та дизайну, Башкентський університет, Анкара; Департамент образотворчих мистецтв, університет Хонік, Сеул, Південна Корея; Інститут післядипломних досліджень Піта Цварта, Роттердам, Нідерланди та багато інших.

Рокі Саймонс - концептуальна мисткиня, працює з різними медіа: інсталяції, друк, перформативні практики. Географія її проектів та виставок охоплює Нідерланди, Туреччину, Об'єднані Арабські Емірати, США. На даний час роботи Рокі Саймонс представлені в Pg Art Gallery, Стамбул.
Сонгюль Гіргін (Туреччина) - закінчила Мармара Університет, Інститут образотворчого мистецтва (Туреччина), магістр мистецтв зі скульптури.

Мисткиня працює у металі та зосереджує увагу на русі та елементах абстрактної геометрії у своїх скульптурах. Концепції проєктів базуються на метафоричних уявленнях про стосунки між природою та людиною. 

Сонгюль іноді використовує повноту, порожнечу, звук, колір або світло залежно від факторів навколишнього середовища, а також вносить фізичні або чуттєві закони космосу у зміст робіт.

Сонгюль Гіргін - молода й амбітна мисткиня, її професійне портфоліо дуже швидко поповнюється. Нещодавні нагороди Сонгюль Гіргін включають премію у 2-му симпозіумі в Мінкіні, Китай, премію «Milliyet Art Magazine» і премію «Відкриття в скульптурі», Кемер, Стамбул, Туреччина.

Під час Симпозіуму Сонгюль створтла скульптуру “Лейла”. В основу твору покладено метафоричну форму насіння, як надію на краще майбутнє, що чекає на придатний час та умови для свого проростання.  

Недім Хадзіахметович (Сербія) - закінчив Університет прикладного мистецтва та дизайну в Белграді-Югославія / Сербія, магістр скульптури. Недім спеціалізується на скульптурі з металу, сильні концепції робіт часто відсилають до міфології та синергії. Проєкти мають футуристичний стиль та динаміку у своїй статиці.

Митець зробив 57 творів монументального мистецтва в 21 країні на 5 континентах, взяв участь більш ніж у 50 міжнародних виставках.

Публічні скульптури Недіма входять до музейних колекцій Китаю, Румунії, Росії, Сербії, Південної Кореї та Португалії. 

Нагороди: фіналіст першого міжнародного симпозіуму Yingedzhen Ceramic, Yingedzhen/Китай 2019, фіналіст "Золотої нагороди" конкурсу монументальних скульптурних кубків Spoonbill, Шеньчжень/Китай 2018, презер колективної виставки Belt & Road, Галерея Циндао/Китай 2017, визнаний митець на Міжнародному симпозіумі скульптури в Чанчуні (2011 - 2018, виготовив 5 монументальних скульптур).

Недім Хадзіахметович є членом комітету ISSA (International Sculpture Symposium Alliance) Міжнародного Альянсу Симпозіумів Скульптури у Пекіні, та членом ради Інституту громадського мистецтва NSPAI (Shenzhen New Space Public Art Institute), Шеджен, Китай. Він також працював арт-директором і менеджером міжнародних симпозіумів та мистецьких інституцій.

Під час Симпозіуму Недім створив скульптуру "Pegasum novum"в характерній авторській техніці. 

 



Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе