Знеболювальне та препарати від тиску - список ліків, для придбання яких з 1 квітня потрібен рецепт від лікаря

Багато популярних препаратів, які українці звикли купувати в аптеці без рецепта і часто без жодної консультації з лікарем, з 1 квітня 2023 року можна буде купити лише за електронним рецептом.

Про це повідомили у  МОЗ  та розповіли, на які ліки потрібен рецепт.

З 1 квітня електронний рецепт потрібен буде на всі засоби для зниження артеріального тиску, гормональні препарати і деякі популярні знеболювальні. Рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, ви зможете, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Як дізнатися, чи є лікарський засіб рецептурним

Чи належить засіб до рецептурних, можна подивитись в інструкції до нього — про це вказано наприкінці. Також є онлайн Державний реєстр лікарських засобів, де є перелік усіх зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Там вказано, який засіб може відпускатися без рецепта, а який виключно з ним.

Які препарати є рецептурними

Рецептурні ліки — лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках.

Також до таких лікарських засобів відносять ліки, прийом яких передбачає регулярний моніторинг показників стану здоровʼя пацієнта та корекцію плану лікування.

Як нагадала Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, серед рецептурних препаратів є:

- антибіотики;
- протисудомні засоби;
- гормональні препарати, у тому числі й протизаплідні, разом з постинором для екстреної контрацепції, гормони щитовидної залози, гормональні мазі та креми (момедерм);
- препарати для лікування артеріального тиску (каптоприл, каптопрес, бісопролол, сечогінні фуросемід та діакарб), серцевих хвороб (навіть велике дозування корвалолу та валокордину);
- деякі антигельмінтні препарати;
- деякі вітаміни;
- кроворозріджуючі препарати (великі упаковки магнікору чи кардіомагнілу);
- антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
- стероїдні лікарські засоби;
- деякі ліки проти болю (німесил та аналоги),
- кашлю (кодеїновмісні препарати та на основі сольбутамолу),
- антигістамінні (дексаметазон, а також ампульний супрастин) та заспокійливі.

Як купувати рецептурні ліки в прифронтових регіонах

Електронний рецепт буде вводитися поступово, з можливістю в разі потреби використання паперових рецептурних бланків. Таким чином, в прифронтових регіонах пацієнти не залежатимуть від відсутності світла та інтернету в аптеці.

За потреби рецептурні ліки можна буде придбати без е-рецепта і навіть рецепта взагалі, окрім наркотичних препаратів. Військові адміністрації, ЗСУ та волонтери можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу оптово безпосередньо у дистриб’юторів — теж без рецепту.

Чи обов’язково мати декларацію з сімейним лікарем

Щоб отримати е-рецепт, декларація з сімейним лікарем не потрібна, проте пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ (якщо ви робили вакцинацію від COVID хоча б раз, ваші дані там є).

Виписати рецепт може терапевт, хірург, кардіолог чи онколог, у якого ви проходите лікування. Це може бути лікар як державного чи приватного закладу, так і лікар-ФОП.

Для лікування хронічних захворювань повторний електронний рецепт можна отримати дистанційно. Ліки для паліативних хворих можуть купувати їхні родичі при наявності відповідного документа.

Обмежень немає, підкреслили в МОЗ.

Також е-рецепт призначає тільки активну речовину препарату, а не конкретний бренд. Що саме купувати, вирішує сам пацієнт в аптеці.

Як купити ліки за електронним рецептом

Термін дії е-рецепта – 30 днів (на наркотичні засоби — 10 днів).

Після того, як лікар зробив призначення та сформував електронний рецепт, пацієнту має прийти смс-код на телефон. Саме з цим кодом і треба йти в аптеку.

Е-рецепт складається з 16-значного номеру та 4-значного коду підтвердження.

В аптеці пацієнт має повідомити фармацевту 16-значний номер рецепта — продиктувати усно, показати записку, СМС на телефоні тощо.

Фармацевт запропонує наявні ліки з діючою речовиною на вибір. Якщо пацієнта влаштовує ціна та препарат, він має назвати 4 цифри підтвердження та здійснити оплату, а фармацевтичний працівник – накладає електронний підпис. Так рецепт вважається погашеним. 

Читайте також: В аптеці Білої Церкви продавали сильнодіючі медпрепарати - організатору незаконного "бізнесу" повідомили про підозру 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе