Науковці зафіксували найпотужніший вибух у Всесвіті

Астрономи зафіксували рекордний викид енергії в історії. Науковці, які вивчають віддалене галактичне скупчення, запевняють, то був найбільший вибух у Всесвіті.
Вибух стався від надмасивної чорної діри в центрі галактики на відстані в сотні мільйонів світлових років. Він випустив у п’ять разів більше енергії, ніж попередній рекордсмен.
«Ми вже бачили спалахи в центрах галактик, але цей дійсно дуже потужний. І ми не знаємо, чому вибух такий великий. Але це сталося дуже повільно - як вибух в уповільненому русі, який стався протягом сотень мільйонів років», - пояснила професор Мелані Джонстон-Холлітт з Університету Кертіна Міжнародного центру радіоастрономічних досліджень.
Вибух стався в скупченні галактики Змієносця, на відстані близько 390 млн світлових років від Землі. Він був настільки потужним, що пробив порожнину в плазмі кластера - величезному масиві дуже гарячого газу, який оточує чорну діру.
Професор Джонстон-Холлітт сказала, що порожнина в кластерній плазмі була видна раніше за допомогою рентгенівських телескопів. Але вчені спочатку відкинули ідею про те, що це могло бути викликано вибухом енергії, тому що він був би занадто великим.
Джерелом вибуху стала чорна діра, розташована в центрі однієї з галактик. За допомогою чотирьох телескопів астрономи з’ясували, що вибух був приблизно в п’ять разів потужніший за попередню рекордну подію такого штибу. Причину вибуху вченим ще належить з’ясувати.


Читайте нас у Facebook і Telegram. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!   

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе