Нова Земля: 5 придатних для життя людини екзопланет

Людство вже не одне століття мріє про освоєння інших планет. Вчені використовують кілька чинників, щоб визначити, чи придатна екзопланета (планета не Сонячної системи) для життя. Основний фактор - середня відстань від екзопланети до її зірки. Крім цього в розрахунок береться наявність на планеті води, той факт, що поверхня екзопланети повинна бути твердою, а не газоподібною, а її радіус повинен дорівнювати 0,5-1,5 радіусів Землі. Саме такі планети вважаються найбільш ймовірними для заселення. 

Одним із способів визначення того, наскільки населеної може бути планета, є так званий індекс подібності Землі (ESI). Цей показник вираховується на основі даних радіусу екзопланети, її щільності, температури поверхні і даних про параболічної швидкості - мінімальної швидкості, яку необхідно надати об'єкту для того, щоб він зміг подолати гравітаційне тяжіння конкретного небесного тіла. Індекс подібності Землі варіюється від 0 до 1, і будь-яка планета, що володіє індексом вище 0,8, може розглядатися як «землеподібна». У нашій Сонячній системі, наприклад, Марс має індекс ESI рівний 0,64 (аналогічний індекс у екзопланети Kepler 186f), в той час як індекс Венери становить 0,78 (той же показник у Tau Ceti e).

Нижче розглянемо п'ять планет, які найбільш підходять під опис «близнюка Землі» на основі їх показників індексу ESI.

Kepler 438b


Екзопланета Kepler 438b володіє найвищим показником індексу ESI серед усіх відомих на даний момент екзопланет. Він становить 0,88. Виявлена в 2015 році, ця планета обертається навколо зірки класу червоний карлик (значно менше і холодніше за наше Сонце) і володіє радіусом всього на 12 відсотків більше земного. Сама зірка розташована приблизно в 470 світлових роках від Землі. Повний оборот планета робить за 35 днів. Вона знаходиться в зоні життя - просторі всередині своєї системи, де не дуже жарко і в той же час не дуже холодно, щоб підтримувати наявність води в рідкій формі на поверхні планети.

Як і в інших виявлених екзопланет, що обертаються навколо малих зірок, маса даної екзопланети була вивчена. Однак якщо ця планета має скелясту поверхню, то її маса, можливо, буде більша за земну всього в 1,4 рази, а температура на поверхні варіюватися від 0 до 60 градусів Цельсія. Як би там не було, індекс ESI не є ультимативним методом визначення населеності планет. Вчені нещодавно провели спостереження і з'ясували, що на рідній зірці планети Kepler 438b досить регулярно відбуваються дуже потужні викиди радіаційного випромінювання, які в кінцевому підсумку можуть зробити цю планету абсолютно непридатною для життя живих організмів.


Gliese 667Cc


Індекс ESI планети Gliese 667Cc становить 0,85. Планета була виявлена в 2011 році. Вона обертається навколо червоного карлика Gliese 667 в потрійній системі зірок, що знаходиться «всього лише» в 24 світлових роках від Землі. Екзопланета була виявлена завдяки вимірюванню променевої швидкості, в результаті якого вчені з'ясували, що в русі зірки відбуваються деякі коливання, викликані гравітаційним впливом планети, що знаходиться біля неї.

Приблизна маса екзопланети в 3,8 рази більша за масу Землі, проте вчені не уявляють, яких розмірів Gliese 667Cc. З'ясувати це не вдається тому, що планета не проходить перед зіркою, що дозволило б вирахувати її радіус. Орбітальний період Gliese 667Cc становить 28 днів. Вона розташована в населеній зоні своєї холодної зірки, що, в свою чергу, дозволяє вченим припустити, що температура на її поверхні становить близько 5 градусів Цельсія.

Kepler 442b


Планета Kepler 442b з радіусом в 1,3 рази більше радіуса Землі і індексом ESI 0,84 була виявлена в 2015 році. Вона обертається навколо зірки, яка холодніша Сонця і знаходиться приблизно в 1100 світлових роках від нас. Її орбітальний період становить 112 днів, що говорить про те, що вона знаходиться в зоні життя своєї зірки. Однак температура на поверхні планети може опускатися до -40 градусів Цельсія. Для порівняння: температура на полюсах Марса в зимовий період може знижуватися до -125 градусів. Знову ж, маса цієї екзопланети невідома. Але якщо вона володіє скелястою поверхнею, то її маса може бути в 2,3 рази більша за масу Землі.


Kepler 62e и 62f


Дві планети з індексами ESI 0,83 і 0,67 відповідно були виявлені космічним телескопом «Кеплер» в 2013 році, коли ті проходили навпроти своєї рідної зірки. Сама ж зірка знаходиться приблизно в 1200 світлових роках від нас і дещо холодніша за Сонце. З планетарними радіусами в 1,6 рази і 1,4 рази більше земного, їх орбітальний період становить 122 і 267 днів відповідно, що говорить про те, що обидві планети знаходяться в зоні життя.

Як і більшість інших планет, виявлених телескопом «Кеплер», маса цих екзопланет залишається невідомою, проте вчені припускають, що в обох випадках вона приблизно в 30 разів більша за земну. Температура кожної з планет може підтримувати наявність води в рідкій формі. Правда, все буде залежати від складу атмосфери, якою вони володіють.

Kepler 452b


Kepler 452b з індексом ESI 0,84 була виявлена в 2015 році і стала першою виявленою потенційно земплеподібною планетою, що знаходиться в зоні життя і обертається навколо зірки аналогічної до нашого Сонця. Радіус планети приблизно в 1,6 рази більше радіуса Землі. Повний оберт навколо своєї рідної зірки, яка знаходиться приблизно в 1400 світлових роках від нас, планета робить за 385 днів. Оскільки зірка знаходиться дуже далеко, а її світло не дуже яскраве, вчені не можуть виміряти гравітаційний вплив Kepler 452b і, як наслідок, з'ясувати масу планети. Є лише припущення, згідно з яким маса екзопланети приблизно в 5 разів більша за масу Землі. При цьому температура на її поверхні за приблизними оцінками може варіюватися від -20 до +10 градусів Цельсія.

З усього цього випливає, що навіть найбільш схожі на Землю планети, в залежності від активності їх рідних зірок, яка може дуже відрізнятися від сонячної, можуть бути не в змозі підтримувати життя. Інші планети, в свою чергу, мають розміри і температуру поверхні, що вкрай відрізняються від земних. Однак з огляду на підвищену за останні роки активність в пошуку нових екзопланет, не можна виключати можливості того, що серед знайдених ми все ж зустрінемо планету з аналогічною Землі масою, розміром, орбітою і сонцеподібноїю зіркою, навколо якої вона обертається.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе