Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальну справу на уряд Гончарука

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відкрила кримінальне провадження на уряд Олексія Гончарука за фактом можливої службової недбалості під час заходів з протидії епідемії хвороби COVID-19.
Про це повідомила пресслужба відомства.
Провадження зареєстрував очільник САП та заступник генерального прокурора Назар Холодницький.

Зазначається, що 31 січня та 8 лютого секретар РНБО на адресу прем’єрміністра відправив листи про нагальну необхідність обмеження експорту та реекспорту продукції, яка може бути використана при реалізації протиепідемічних, профілактичних та лікувальних заходів на території України з метою недопущення поширення випадків захворювання на коронавірус.

“Однак Кабінетом міністрів тоді фактично проігноровано вищевказані заходи, які так і не були вжиті”
– сказано в повідомленні.

Сьогодні, 23 березня, відомості про можливе вчинення правопорушення внесли до ЄРДР за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.367 КК України.
Досудове розслідування здійснюватимуть слідчі Державного бюро розслідувань.


Раніше нардеп з "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко опублікував фото документа, згідно з яким Данілов просить Гончарука відкласти повернення в Україну студентів з Китаю, а також обмежити експорт продукції, яку можна використовувати в боротьбі з можливою епідемією коронавірусу. Особливу увагу Данілов рекомендував приділити захисним костюмам, маскам, респіраторам та іншому.


Проте, Милованов спростовує, що уряд Гончарука не реагував на лист РНБО

Ексміністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов спростував відсутність реакції з боку уряду Гончарука на лист РНБО.

"В соцмережах та ЗМІ поширюються фейки, що мовляв уряд Гончарука не відпрацював лист РНБО і не був готовий до пандемії. Це неправда (див скріншот доручення Гончарука наступного дня після листа РНБО). Насправді всі спрацювали швидко, вчасно, і мали кілька сценаріїв дій, а також моментально розробили і почали впроваджувати план дій"
– написав Милованов на своїй фейсбук-сторінці, опублікувавши доручення Гончарука наступного після листа дня і рішення уряду про затверджений план дій.

"А штаб було створено взагалі 24-го, за тиждень до листа РНБО"
– зауважив ексміністр.

Він додав, що Мінекономіки розглядало 3 сценарії – без заражень Covid-19 в Україні (як на момент запиту РНБО), з невеликою кількістю зараження і – пандемія.
"Відповідно, дії уряду мали ставати все жорсткішими при зміні ситуації від кращої до гіршої (перехід у сценарії з більшою кількістю хворих). Експерти пропонували заборонити експорт за умови діагнозу першого випадку коронавірусу в Україні. Це сталось 3 березня. А 4 (березня) змінили уряд. І вже новий уряд мав вводити заборону експорту та реекспорту масок. Вони це і зробили 11 березня, через тиждень"
– написав Милованов.

Ексміністр нагадав, що до першого випадку хвороби на офіційному рівні про коронавірус в Україні говорили цілком стримано. Наприклад, РНБО на своєму ж сайті цитувала президента про те, що "немає підстав для будь-яких заходів надзвичайного характеру".

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе