Біла Церква та Умань опинились під загрозою припинення водопостачання

Регіональний офіс водних ресурсів річки Рось повідомляє про загрозу можливого припинення водопостачання для міст Біла Церква та Умань.

Як повідомляє прес-служба РОВР річки Рось, з 13 по 23 квітня 2020 року фахівці регіонального офісу водних ресурсів річки Рось фіксували постійне зниження рівня води в Верхньому Білоцерківському водосховищі, для потреб ГЕС. 

Відповідно до цього порушення Регіональний офіс водних ресурсів  річки Рось направив листи до територіального органу Державного агентства рибного господарства - Київського рибоохоронного патруля та Екологічній інспекції Столичного округу.

Верхнє Білоцерківське водосховище має комплексне призначення, є стратегічним об'єктом регіонального та державного значення, виконує функції збереження, відтворення регулювання водних ресурсів для господарсько-питних водозаборів міст Біла Церква, Богуслав, Миронівка, Умань, Корсунь-Шевченківський, та є єдиним джерелом водопостачання для 500 тисяч громадян, що проживають в басейні річки Рось.

Максим Запаскін адвокат з Ради адвокатів Київської області, пов'язує зниження рівня води в Верхньому Білоцерківському водосховищі з діяльностю міні-гідроелектростанції, побудованої на річці Рось в Білій Церкві: 

"Лише квітень місяць, а результати незаконно побудованої ТОВ "Гідро-Інвестом" міні гідроелектростанції на річці Рось у м. Біла Церква вже приносить свої "плоди". Мерзенні бізнесмени незаконно використали понад 600 тис. м³ води, внаслідок чого критично понизився рівень Верхнього Білоцерківського водосховища. Під загрозою водопостачання багатотисячного міста, найбільшого в Київській області. Вже не кажемо про населені пункти, розташовані нижче по течії: Богуслав, Миронівка, Корсунь.

Ще у 2013-2014 роках громадськість підіймала питання недоречності будівництва цієї ГЕС. Звертались, приймали рішення, вимагали громадські слухання. Але хто слухає людей? Будівництво продовжувалось "тихою сапою". Ті хто мав контролювати, заплющували очі, порушень не знаходили. Ось зараз маємо наслідки, а попереду ще літні посушливі місяці... Невже в Україні не вистачає електрогенеруючих потужностей? Через низьку вартість електричної енергії за кордоном (в Україні найвищі тарифи на електроенергію в Європі), нещодавно ДТЕК відмовився від експорту! На енергоринку — надлишок через зменшення попиту. Навіщо ж нам ця громидла, яка загрожує цілому місту." - написав на своїй сторінці у facebook Максим Запаскін. 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе