Перша демократія, найбільший літак та унікальні винаходи - цікаві факти про Україну

1. Запорізька Січ вважається одним з перших демократичних утворень у світі

Її демократичний характер пояснюється тим, що Запорозьку Січ створив сам народ для подолання загрози знищення; козакам були потрібні злагода й порозуміння.

2. Українська мова — друга у світі після італійської за милозвучністю і третя за загальною красою

Це визначається за такими чинниками, як фонетика, лексика і фразеологія. Саме таких висновків дійшли знані філологи 1934 року на паризькому конкурсі мов.

3. Найбільший у світі літак – українська «Мрія»


Україна – батьківщина легендарного Ан-225 «Мрія», який об’єктивно визнаний найбільшим та найважчим літаком в історії літакобудування. Розмах його крила становить понад 88 метрів, загальна довжина 84 метри або 25 поверхів житлового будинку. Ан-225 здатний піднятися в повітря з загальною масою до 600 тонн.

Свій перший політ Ан-225 здійснив у грудні 1988 року. Спочатку його передбачалося використовувати для перевезення космічних кораблів «Буран», однак після розпаду СРСР потреба в ньому відпала.

На початку 2000-х років «Мрію» відновили. Єдиний у своєму роді, робочий екземпляр Ан-225 зараз експлуатується Україною в комерційних цілях.

4. В Україні розташована найбільша пустеля Європи


Олешківські піски часто називають українською «Сахарою». Площа пісків, які розкинулися на території кількох районів Херсонської області, становить понад 160 тисяч гектарів, що робить їх найбільшою пустелею Європи.
До речі, Олешківські піски добре видно з космосу. Передайте це пасажиру запущеної на орбіту «Тесли»

5. Ракети родом з України


Олександр Засядько створив перші у світі бойові ракети. Він був нащадком українських козаків, генерал-лейтенантом та видатним інженером. Саме уродженець Полтавщини організував у російській армії першу ракетну роту.
Першу ракетну атаку Засядько продемонстрував під час російсько-турецької війни. Хоча він і запропонував використовувати ракети у бойових цілях, його внесок був важливим для розвитку космонавтики. Іменем цього українця названо один з кратерів Місяців.

6. Пабло Пікассо був фанатом української художниці Катерини Білокур


Знаменитий Пабло Пікассо був захоплений роботами української художниці Катерини Білокур (1900—1961).
У 1954 році, коли побачив її на виставці, то сказав, що її роботи геніальні і порівняв з відомою художницею Серафін Луіс.


7. На теренах України розташована найдовша липова алея в Європі


Протяжністю 2 кілометри і 200 метрів вона тягнеться вздовж річки Уж по двох набережних – Незалежності і Студентською.
Квітне алея ціле літо завдяки липам різних сортів. Тут зростають близько 590 дерев чотирьох видів — кримська, канадська, американська і широколиста липа. Садили липи ужгородські гімназисти в 1928 році, під корінь клали закупорені в пляшки папірці зі своїми прізвищами. Доглядали дерева чеські фахівці.

8. Український авіаконструктор винайшов гелікоптер

Винахідником гелікоптеру є київський авіаконструктор, який емігрував до США, Ігор Сікорський.
У 1931 році він запатентував проект машини з двома пропелерами – горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. У вересні 1939-го почалися випробовування гелікоптера VS-300 спочатку на прив’язі, а 13 травня 1940-го конструктор вперше підняв свою машину у вільний політ. Їхній успіх сприяв отриманню першого замовлення від американської армії. Поступово скромна фірма Сікорського перетворилася на потужний концерн, який щороку випускає сотні гвинтокрилів цивільного й військового призначення.
Понад півстоліття всі президенти США користуються послугами гелікоптерів Сікорського.

9. В Україні знайшли найстародавнішу мапу

Найстародавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдено в Україні, у селі Межиріччя Рівненської області. Їм 14,5-15 тисяч років.
Цю мапу вибито на кістці мамонта.



10. Українська колискова надихнула Джорджа Гершвіна на написання “Summertime”



Джордж Гершвін написав одну з найбільш відомих світових пісень “Summertime” (її виконує Луї Армстронг та Ельза Фіджеральд) після того, як надихнувся українською народною колисковою “Ой ходить сон біля вікон”.

11. WhatsApp родом з України

Ян Кум

Творець одного з найпопулярніших у світі месенджерів провів дитинство у Києві, однак був вимушений переїхати разом із своєю сім’єю до Штатів, де і прославився.
Ян Кум самотужки починав опановувати програмування. У 2009 році світ побачив месенджер WhatsApp, який на початках абсолютно ніхто не завантажував. Ян вже розмірковував над тим, щоб покинути цей проект. Його врятувала компанія Apple, яка впровадила функцію push-повідомлень в iOS. Ян Кум додав цю функцію у свій месенджер і лише після цього він набув популярності. Замість кількох сотень завантажень програму додали до своїх пристроїв більше чверті мільйона користувачів.
У 2014 році Facebook викупив розробку українського програміста за 16 млрд доларів і зробив його своїм виконавчим директором. На той момент WhatsApp’ом користувалось вже півмільярда людей, а Янові статки сягали понад 9 мільярдів доларів.


12. В Україні вперше у світі замінили мітральний клапан, доставивши його по судині


У Києві на базі Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України інтернаціональна бригада лікарів вперше у світі успішно провела три операції із заміни мітрального клапану серця людини, за принципово новою технологією, – без розрізу грудної клітки.
Тепер на черзі операції в Італії, Німеччині, Канаді та Франції. Зараз це стадія випробування, тому цих клапанів ще немає в продажі. В майбутньому така операція може коштувати — в Німеччині — близько 40-45 тис. євро. Перші експериментальні операції роблять безкоштовно.

13. Одна з найвідоміших у світі різдвяних мелодій була записана українським композитором



І це – «Щедрик», українська народна пісня, записана Миколою Леонтовичем. У світі вона відома як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells.
Численні кавери “Щедрика” на YouTube набирають неймовірну кількість переглядів.


14. В Україні розробили першу в світі “голосову маску” для смартфонів

В Україні розробили першу в світі “голосову маску” для смартфонів – пристрій, який захищає приватність телефонної розмови. Цей проект створений стартапом HushMe.

15. Найдовший музичний інструмент у світі – український


Українська трембіта – це найдовший музичний інструмент у світі. Її довжина може сягає від 2,5 до 8 метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.
Висота звукового ряду трембіти залежить від її величини. Мелодію виконують переважно у верхньому регістрі. Трембіта поширена у східній частині Українських Карпат, зокрема на Гуцульщині.

16. А ще в Україні знаходиться найглибша у світі станція метро

І це – станція «Арсенальна» у Києві глибиною у 105,5 метрів. Її побудували в числі перших п’яти станцій в українській столиці.

17. В Україні винайшли перший рамковий вулик

Перший рамковий вулик винайдено в Україні у 1814 р. Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду.
Крім того, сьогодні Україна займає п’яте місце у світі та є лідером в Європі з виробництва меду.  Наразі Україна виробляє понад 100 тис. тон на рік, тобто 6% світового меду.

18. Перша гасова лампа була створена в Україні


Перша гасова лампа винайдена у Львові працівниками аптеки «Під золотою зіркою» Ігнатієм Лукасевичем та Яном Зехом ще у 1853 році.
У тому ж році у львівському шпиталі була проведена й перша хірургічна операція при освітленні гасової лампи. Згодом вона була представлена на міжнародній виставці в Мюнхені, де винахід відзначили спеціальною грамотою.

19. В Україні знаходиться географічний центр Європи


Центральна точка Європи розташована на Закарпатті, між містами Рахів і Тячів на трасі Мукачево-Рогатин.
Після ретельного вивчення місцевості географи встановили в селі Ділове (Рахівський район) двометровий кам’яний знак у формі чотиригранної піраміди з таким написом на латині: «Це постійне, точне вічне місце, визначене спеціальним апаратом, виготовленим в Австро-Угорщині, зі шкалою меридіанів і паралелей в Європейській системі широт і довгот. Встановлений тут Центр Європи у 1887 році».


20. Українці створили перші в історії вакцини проти чуми та холери



Володимир Хавкін створив перші в історії вакцини проти чуми і холери. Він працював у лабораторії Мечникова спочатку в Одесі, а пізніше в Парижі. У Франції Володимир Хавкін винайшов протихолерну вакцину.
Уряд царської Росії відмовився застосовувати винахід політичного противника московської імперії. Після відмови застосовувати протихолерну вакцинацію в ряді країн Європи, Хавкін з 1896 року працював в Індії, де створив першу в історії вакцину проти чуми.
Зусилля вченого знайшли підтримку в уряду Великої Британії. Експерименти з винайденими вакцинами Хавкін найчастіше проводив на своєму організмі. В Індії було вакциновано понад 4 мільйонів людей. Видатний вчений був призначений головним бактеріологом країни та директором Бомбейської протичумної лабораторії. Пізніше ця лабораторія була перетворена в Інститут Хавкіна.


21. В Україні розташована найдовша гіпсова печера на континенті



Найдовша печера в Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі (розташована в межах Борщівського району Тернопільської області, на південний захід від села Королівка, в лісовому урочищі «Королівка», Шупарське лісництво).
Знаходиться на глибині 20 м, протяжністю 216 км.
За останнім показником вона поступається лише Мамонтовій печері в США.

22. В Україні знаходиться найбільші в світі запаси марганцевої руди

В Україні найбільші в світі запаси марганцевої руди – 2,3 млрд т, або близько 11% від усього світового запасу.


23. За площею чорноземів Україна посідає четверте місце у світі

За площею чорноземів Україна посідає четверте місце у світі після Росії, США та Китаю. Мова йде про 28 млн га або 46% загальної площі країни.

24. В Україні вигадали поштовий індекс

У 1932 році в Харкові була створена унікальна система маркування листів. Спочатку в ній використовувалися цифри від 1 до 10, а пізніше формат змінився на число-буква-число.
З початком Другої світової війни цю систему індексації скасували, однак пізніше продовжили використовувати в багатьох країнах світу.


25. В Україні винайшли компакт-диск

Прообраз компакт-диска в кінці 1960-х винайшов аспірант Київського інституту кібернетики В’ячеслав Петров.
Тоді розробка носила науковий характер і не мала нічого спільного з музикою. Оптичний диск був створений для супер ЕОМ.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника ,який зник напередодні
    Детальніше...
  • У Білій Церкві біля дитячого садочка жінка виявила гранату
    Детальніше...
  • Рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки негоди у Білій Церкві
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе