Танці на жердині: як білоцерківець став чемпіоном Німеччини

  • Танці на жердині: як білоцерківець став чемпіоном Німеччини
  • Танці на жердині: як білоцерківець став чемпіоном Німеччини
Те, що виробляє на жердині гімнаст із Білої Церкви, вдасться повторити далеко не кожному.  Чіпляючись то руками, то ногами за жердину - під музику і без - чоловік демонструє дива гнучкості, витривалості і спритності водночас, примудряючись при цьому ще й жартувати, висячи униз головою.

Як повідомляє кореспондент DW у Берліні, він переконався в цьому особисто. 

Роман Конанчук із Білої Церкви - майстер спорту зі спортивної гімнастики і триразовий чемпіон Німеччини з танців на жердині або, як ще називають цей вид спорту, на пілоні. Прихильники цього виду спорту, який стає дедалі популярнішим, виступають за включення танців на жердині до програми Олімпійських ігор.

«Це складніше, ніж заняття фізкультурою на вулиці або у фітнес-клубі. При цьому далеко не всі визнають танцювальну аеробіку на жердині видом спорту. Все-таки вона все ще асоціюється зі стриптизом і нічними клубами» - розповідає Роман Конанчук.

Акробатика на жердині: спорт чи стриптиз?

Власного приміщення для тренувань та виступів Роман немає. Тренується він у колишньому промислому кварталі кварталі у берлінському районі Кройцберг, переобладнаному у креативний лофт-простір. Тренування й показові виступи спортсмен проводить у студії Івон Гауґ, колишньої чемпіонки Німеччини з художньої гімнастики, яка, як і Роман, після спортивної кар'єри розпочала нову - в акробатиці на жердині.

Захоплюватися Pole Dance Роман почав шість років тому, причому не з власної ініціативи. Спробувати себе у танці на жердині чоловіку запропонувала дружина, пригадує він. Їхні перші виступи у 2014 році були парними. 

«Нам подобається - після нескінченних синців - демонструвати красиві фігури на жердині», - пише подружжя Романа й Катерини Конанчуків на своєму сайті.

Однак уже через пів року він почав сольні виступи - і швидко досяг успіхів завдяки, з одного боку, спортивному минулому (Роман - майстер спорту зі спортивної гімнастики) і, з іншого боку, відсутності значної конкуренції (Pole Dance у Німеччині вважається «жіночою» дисципліною).

На питання, у чому полягає відмінність від спортивної гімнастики, спортсмен відповідає так: 

«У гімнастиці шість снарядів, а тут один, але специфічний. Він вимагає особливого підходу, іншого хвату й готовності практично увесь час утримувати свою вагу на руках».

Танець на жердині: в Україні більш професійний підхід

Танці на жердині - для Німеччини відносно молодий вид спорту. Роман Конанчук вважає, що танцівники і танцівниці на жердині в Україні ставляться до підготовки набагато професійніше і тренуються частіше й інтенсивніше, ніж у Німеччині, де цей вид спорту поки що вважається радше екзотичним хобі, аніж серйозною дисципліною. До того ж Німеччині притаманні інші відносини між тренером та його підопічними. 

«У Німеччині більш м'який підхід, я не можу давити або вимагати. У порівнянні до моїх тренувань з гімнастики - це пустощі», - посміхається Роман.

Його аніскільки не бентежить екзотичний імідж танців на жердині, витоки яких сягають не стрип-клубів середини ХХ сторіччя, а традиційної акробатики країн Азії, перші письмові згадки про яку датуються ледь не XII сторіччям. Та й у цирку акробатичні трюки на жердинах з'явилися набагато раніше, ніж танцівниці довкола жердини у нічних клубах, що роздягалися перед глядачами-чоловіками.

Нині в Німеччині працює півтори сотні приватних студій, які пропонують навчання і тренування Pole Dance. Однак донині цей спорт не визнали олімпійською дисципліною. Про що Роман, звісно, шкодує.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе