На Київщині можуть ввести надзвичайний стан. Що він передбачає?

У регіонах України, які межують із Білоруссю, можуть запровадити надзвичайний стан, якщо ситуація з мігрантами в Білорусі загостриться.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час брифінгу 14 листопада після наради щодо захисту державного кордону.

За його словами, наразі пропрацьовані різні сценарії захисту кордону, зокрема можливе введення надзвичайного стану у прикордонних областях. Ідеться про регіони, які межують із Білоруссю, — Волинську, Рівненську, Житомирську, Київську та Чернігівську області.

Монастирський додав, що вже визначили місця дислокації особового складу для посилення Прикордонної служби, Національної гвардії, Національної поліції та інших підрозділів охорони громадського порядку. Саме вони, за словами глави МВС, будуть у координації захищати державний кордон.

«Не планується під час залучення додаткових сил використовувати сили зі Сходу та Півдня України. Усе, що передбачено, там залишається, люди залишаються захищати Україну», — наголосив він.

Що передбачає надзвичайний стан?

Згідно із законом про правовий режим надзвичайного стану, він вводиться лише за наявності реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладові, усунення якої іншими способами є неможливим. 

Умовою введення надзвичайного стану, зокрема, може бути масовий перехід державного кордону з території суміжних держав.

Надзвичайний стан в Україні або в окремих її місцевостях вводиться указом президента. Після цього його має затвердити Верховна Рада — упродовж двох днів із моменту звернення президента.

Він передбачає можливе тимчасове обмеження прав і свобод людини та законних інтересів юридичних осіб. Наприклад, може вводитися особливий режим в'їзду/виїзду на території НС, забороняються масові заходи тощо.

Надзвичайний стан в Україні можуть ввести не більше ніж на 30 діб і не більше як 60 діб в окремих її місцевостях. Його можуть продовжити указом президента, але не більш як на 30 діб.

Що відбувається на кордоні Білорусі та Польщі?

З початку листопада там загострилась криза через мігрантів, які через територію Білорусі хочуть потрапити до країн ЄС. Міністерство національної оборони Польщі заявляло про низку провокацій на кордоні, зокрема з боку білоруських прикордонників.

8 листопада у Польщі повідомили про «найбільшу спробу силового проникнення» мігрантів до країни. Увечері 9 листопада дві групи із декількох десятків мігрантів змогли прорвати паркани на кордоні й потрапили до Польщі з Білорусі, однак їх усіх затримали. А 14 листопада на територію Польщі проникли близько 50 мігрантів.

Мігранти прориваються через кордон, застосовуючи каміння, сльозогінний газ, лазери та стробоскопи. У прикордонній службі Польщі впевнені, що ними мігрантів забезпечують білоруси.

Наразі мігранти з країн Близького Сходу розбили біля білорусько-польського кордону табір. З боку Польщі кордон охороняють прикордонники, правоохоронці та військовослужбовці.

За даними РНБО, міграційна криза може торкнутися України, оскільки на території Білорусі перебувають 16 тисяч мігрантів. 

Читайте також: Рятувальники Білоцерківщини отримали нову сучасну пожежну машину (Відео)​​​


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе