«Пакет з пакетами» стане в пригоді: як від сьогодні доведеться упаковувати продукти

Держава затвердила для них єдиний тариф. Так, відтепер один пакет коштуватиме від двох до трьох гривень. Сьогодні чинності набирає перший етап закону про обмеження обігу пластикових пакетів. Другий - вже в березні. Тоді такі торбинки мають зовсім зникнути з продажу. Виняток - для м'яса, риби та сипучих товарів. А від 2023 року целофан планують повністю вивести з обігу.

Україна стала 87-ю країною в списку тих, які обмежили або заборонили використання пластику. Заміняти їх українцям пропонують екоторбинками або біорозкладними пакетами. Утім, коли вони масово надійдуть у продаж, невідомо. 

Міністерство економіки визначило мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети у формі рукава, з дном та відкритою горловиною із стінками товщиною понад 50 мікрометрів у таких розмірах за один пакет з ПДВ:

  • без ручок (без бокових складок) – 2 грн;
  • без ручок (з боковими складками) – 2,5 грн;
  • з ручками (без бокових складок) – 2,5 грн;
  • з ручками (з боковими складками) – 3 грн.

Чого не стосуватиметься заборона

Водночас заборона не торкнеться біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинним упакованням, наприклад, для свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипких продуктів та льоду. 

Водночас слід зазначити, що законом передбачені штрафи за безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів - від 1700 до 3400 гривень, а за повторне порушення - від 3400 до 8500 грн. Ці штрафи сплачуватимуть підприємці, а найвищий штраф – від 17 тисяч до 34 тисяч - за продаж пакетів. Держспоживслужба буде перевіряти дотримання виконання закону. 

Читайте також: У Білій Церкві в парку ім. Т. Г. Шевченка розпочалися роботи з реконструкції фонтану.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • Жахлива ДТП неподалік Білої Церкви: три людини травмовані, серед них 3-річний хлопчик
    Детальніше...
  • У Білій Церкві СБУ затримала агентів фсб, які готували масовані авіаудари по Україні
    Детальніше...
  • У будинку по провулку Грузинського, де стався вибух, відновлять газопостачання
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе