Між Німеччиною та Польщею виникла напруга через допомогу Україні — Bloomberg

Союзники у НАТО єдині у підтримці України, проте напруга між Німеччиною та Польщею ризикує зіпсувати спільні зусилля щодо постачання допомоги Силам оборони. Про це повідомило видання Bloomberg. 

ЗМІ пишуть, що суперечки між країнами через ракети, танки та запчастини вже на новому рівні, навіть коли президент України Володимир Зеленський закликає західних спонсорів поспішити з поставкою озброєння до початку весняного наступу однієї зі сторін.

Відомо, що польські лідери не втрачають можливості звинуватити Німеччину. Зокрема, критика була через зволікання з відправкою танків на фронт, що спричинило загрозу передачі бронетехніки німецького виробництва без схвалення Берліна.

Після того, як канцлер Німеччини Олаф Шольц дозволив передати танки Leopard, поляки намагалися виконати зобов’язання та відправити свої власні старіші моделі Leopard, звинувачуючи Німеччину у тому, що вона не надіслала запчастини.

«Головна відповідальність — на Федеративній Республіці Німеччина, головному виробнику цих танків. Ми так довго закликали німецьку сторону приєднатися до танкової коаліції і поставити не лише танки, а й запчастини», — заявив президент Польщі Анджей Дуда.

Анонімне джерело додало, що польський уряд вважає, що Німеччина більше зосереджена на конкуренції з Польщею за міжнародне визнання своєї допомоги Україні, ніж на фактичному наданні Києву того, що йому потрібно.

Також знову виникають старі образи. Так, посол Німеччини різко відповів на коментарі міністра оборони Польщі Маріуша Блащака про те, що енергетична політика Німеччини надсилає Москві мільярди.
«Чи знає міністр, скільки мільярдів злотих Польща щороку переказувала Москві в обмін на російські енергоносії?» — запитав у соцмережах посол Томас Беггер. Головний радник Дуди з питань зовнішньої політики Марчін Пшидач зауважив, що мав «довгу розмову» з послом щодо таких коментарів.

Тим часом уряд Шольца переконаний, що напруга зникне після завершення виборів у країні.

Німеччина також «атакує» у відповідь. У Берліні зазначають, що Польща намагається відремонтувати застаріле обладнання для передачі Україні. На засіданні НАТО в Брюсселі міністр оборони Борис Пісторіус висловився щодо запасів польських моделей Leopard 2A4 десятирічної давнини «нема про що писати, висловлюючись дипломатично». Він зазначив, що під загрозою стоїть завдання зібрати два повні батальйони Leopard 2 вчасно, щоб відповісти на весняний наступ Росії.

Також відомо, що Польща могла доставити Україні перші чотири танки Leopard 2 під час візиту прем'єр-міністра Матеуша Моравецького до Києва, щоб перевершити Берлін. Це попри те, що Варшава скаржиться, що розгортанню може перешкодити відсутність запчастин.

У Німеччині стверджують, що такі скарги мають бути спрямовані до виробників зброї. Оскільки на їхніх складах більше немає A4, німецькі військові не мають таких запчастин. Та Дуда зазначив, що проблема є ще з 2015 року.

Попри скарги щодо танків та зброї, у Берліні стверджують, що інші двосторонні галузі працюють більш злагоджено. Так, наприклад, один чиновник вказав на міцну співпрацю щодо протиракетної системи Patriot, яку Німеччина подарувала Польщі для підтримки ППО.

Читайте також: Генерал Наєв розповів про готовність до відбиття повітряних загроз над Київщиною 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе