На засіданні позачергової 45 сесії Білоцерківської міської ради було розглянуто більше 200 питань - чим далі житиме місто

26 жовтня відбулося засідання позачергової 45 сесії Білоцерківської міської ради, під час якого було розглянуто більше 200 питань

Питання щодо підтримки обороноздатності нашої країни, захисту населення від надзвичайних ситуації та безпеки громадян.

Першими, у закритому режимі, було розглянуто блок питань щодо підвищення обороноздатності нашої країни:

- внесено зміни в додаток до рішення Білоцерківської міської ради від 28 грудня 2022 року №3401-36-VIII «Про затвердження Цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціального та воєнного характеру Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2025 роки» (зі змінами);

- внесено зміни до Програми надання фінансової допомоги військовим частинам та органам військового управління Збройних сил України, які розташовані на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023 рік, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 09.12.2022 року № 3281-35-VIII;

- внесено зміни до Комплексної програми профілактики злочинності, зміцнення  законності та правопорядку на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023 рік, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 28.12.2022 року № 3398-36-VIII;

- затверджено Порядок створення та використання місцевого матеріального резерву Білоцерківської міської територіальної громади для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. 

У Білоцерківській громаді буде створено «Ветеранський простір»

Депутати міської ради підтримали рішення щодо створення комунального закладу Білоцерківської міської ради «Ветеранський простір» та затвердили Статут, згідно з яким діятиме установа.

Заклад буде створений з метою сприяння ініціативі та активності учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих учасників бойових дій, Захисників та Захисниць України, демобілізованих осіб (ветеранів) в усіх сферах життєдіяльності суспільства. Планується широке залучення та розширення їх участі у формуванні та реалізації державної політики щодо розв’язання соціальних проблем ветеранів, підвищення ефективності державної політики щодо ветеранів на місцевому рівні, надання інформаційної, консультативної допомоги ветеранам, установам, закладам, громадським організаціям, що працюють з ветеранами.

Основними завданням Закладу є:

- реалізація програм, спрямованих на забезпечення соціального захисту ветеранів та членів їх сімей;

- співучасть, у межах повноважень, у виконанні місцевих програм підтримки ветеранів та членів їх сімей;

- проведення моніторингу потреб ветеранів;

- забезпечення взаємодії ветеранів з суб’єктами реалізації місцевої політики у відповідній сфері;

- сприяння проведенню соціально-психологічної та медичної реабілітації ветеранів;

- проведення аналізу та узагальнення потреб ветеранів, у тому числі з метою інформування обласних державних адміністрацій (військових адміністрацій), Міністерства ветеранів про рівень задоволення таких потреб;

- створення умов для доступності якісних соціальних послуг, освіти, оздоровлення, медичного забезпечення, сприяння інтелектуальному розвитку ветеранів;

- впровадження системних заходів щодо підвищення культурно-освітнього рівня ветеранів, їх духовного самовдосконалення та змістовного дозвілля;

- сприяння у навчанні ветеранів щодо започаткування та ведення підприємницької діяльності;

- формування та утвердження здорового способу життя, сприяння організації оздоровлення та відпочинку ветеранів;

- запобігання негативним явищам у ветеранському середовищі, інтеграція ветеранів громади до світової та європейської ветеранської спільноти;

- забезпечення реалізації прав ветеранів з особливими потребами.

Натомість Програма підтримки та сприяння розвитку волонтерства в Білоцерківській міській територіальній громаді на 2024-2026 роки, метою якої є розвиток та активізація волонтерства в Білоцерківській міській територіальній громаді та вирішення соціальних, гуманітарних та екологічних питань шляхом залучення жителів до волонтерської та благодійної діяльності, а також посильне залучення міжнародної та вітчизняної гуманітарної допомоги для вирішення місцевих проблем, викликала дискусію серед депутатів та представників різних волонтерських організацій. За результатами голосування Програма не була прийнята, але робота з її доопрацювання буде тривати – з максимальним залученням волонтерів

Розглянуто низку цільових програм

Під час сесії було затверджено Програму розвитку культури, мистецтва, духовності та туризму Білоцерківської міської територіальної громади на 2024-2026 роки.

Програмою затверджені напрями діяльності та заходи, які проводитимуться протягом 3 років. Зокрема це бібліотека та бібліотечна справа, мистецькі школи, освіта у сфері культури, охорона культурної спадщини та туризм, культурно-мистецькі заходи, фінансова підтримка КЗ БМР «Білоцерківський міський будинок органної та камерної музики». Передбачається, що на них будуть залучені кошти місцевого бюджету та інші джерела фінансування, не заборонені чинним законодавством.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми на 2024 рік, передбачається в розмірі 3 млн 552 тис. грн.

Внесено зміни до Програми підтримки Захисників і Захисниць України на 2023-2025 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 27 липня 2023 року №4249-42-VIII

Зміни внесені з метою більшої підтримки сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Так, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України першого ступеня споріднення, які є жителями Білоцерківської громади, надаватиметься одноразова грошова допомога:

- в розмірі 10-кратної мінімальної заробітної плати - на встановлення пам’ятних знаків на могилах загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, які були жителями громади, загинули (померли) з 24 лютого 2022 року і поховані не на «Алеї Слави» кладовища «Сухий Яр». Це сума в розмірі 67 тис. грн.

- в розмірі 10-кратної мінімальної заробітної плати - на встановлення пам’ятних знаків на могилах загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та загинули (померли) з 14 квітня 2014 року до 23 лютого 2022 року і поховані не на «Алеї Слави» кладовища «Сухий Яр»;

- в розмірі 3-кратної мінімальної заробітної плати - за додаткове облаштування за власний рахунок пам’ятних знаків на могилах загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

Також до Програми додано норму щодо надання діючим військовослужбовцям з числа осіб, один із батьків яких загинув, захищаючи Батьківщину, до виповнення їм 23 років, одноразової матеріальної допомоги в розмірі, що дорівнює 20-кратному розміру прожиткового мінімуму на одну особу.

Депутати проголосували за внесення змін до цільової програми матеріально-технічного забезпечення комунальних некомерційних підприємств Білоцерківської міської ради на 2022-2024 роки, затвердженої рішенням міської ради від 02 вересня 2021 року №12-78-16-VIII (зі змінами).

Бюджетні питання

Під час засідання сесії депутати прийняли ряд бюджетних питань. Зокрема затвердили звіт про виконання Бюджету Білоцерківської територіальної громади за 9 місяців.

За даними казначейського звіту фактичний обсяг фінансових ресурсів бюджету Білоцерківської міської територіальної громади станом на 1 жовтня 2023 року склав 2 542 769 597 грн, у тому числі доходи загального фонду –  2 490 125 259 грн, спеціального фонду –52 644 338 грн.

Без урахування міжбюджетних трансфертів до загального фонду бюджету Білоцерківської громади за 9 місяців 2023 року надійшло  2 166 702 666 грн, що складає 100,4% плану на звітну дату (перевиконання становить 9 466 663 грн). У порівнянні з відповідним періодом 2022 року доходи загального фонду зросли на 39,2%, або на 610 401 684 грн.

Домінуючу позицію в структурі доходів загального фонду бюджету займає «Податок та збір на доходи фізичних осіб». Станом на 1 жовтня 2023 року його частка у складі доходів загального фонду становить 74,4%.

Загальна сума «Місцевих податків і зборів», до яких належать «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», «Плата за землю», «Транспортний податок», «Туристичний збір» та «Єдиний податок» становить 361 095 681 грн (16,7% в структурі  доходів загального фонду).

За даними казначейського звіту фактичне виконання видаткової частини бюджету  Білоцерківської громади за підсумками 9 місяців 2023 року склало – 1 586 205 565 грн. або 74,5 % до уточненого плану за звітний період. В структурі видатків найбільшу питому вагу  складають видатки на утримання установ  соціально-культурної сфери міста – 841 496 145 грн.

Виконання бюджету в частині офіційних трансфертів, а саме субвенцій з державного  бюджету за 9 місяців 2023 року по загальному та спеціальному  фонду становить 264 303 234 грн  або 97,2 %  до уточненого плану.

Також було внесено зміни до рішення міської ради від 28 грудня 2022 року № 3391-36-VІІІ «Про бюджет Білоцерківської міської територіальної громади на 2023 рік»

Даним рішенням проведено перерозподіл видатків в розрізі головних розпорядників бюджетних коштів, а саме:

- збільшено фінансовий ресурс на надання фінансової допомоги військовим частинам ЗСУ, поліції, підрозділам ДСНС в сумі 6 142 240 грн.

- надано фінансову підтримку комунальним підприємствам КП БМР «МШЕУ» - 6 300 000 грн., КП БМР «Білоцерківтепломережа» - 22 000 000 грн.

- збільшено видатки на заходи щодо захисту об’єктів критичної інфраструктури – 7 000 000 грн. Бюджет уточнений на суму субвенцій з державного бюджету – 1 758 297,52 грн.

Зокрема на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей осіб, визначених пунктами 2 - 5 частини першої статті 10-1 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", для осіб з інвалідністю I - II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, визначених пунктами 11 - 14 частини другої статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", та які потребують поліпшення житлових умов - на 699 112,52 грн.

На реалізацію заходів за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам  було спрямовано 1 047 805 грн.

Інші питання

Під час сесії депутати також підтримали низку інших питань. Зокрема:

- затвердили план діяльності Білоцерківської міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2024 рік;

- внесено зміни до цільової програми забезпечення діяльності та розвитку відділення невідкладної медичної допомоги КНП БМР «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1» на 2022-2024 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 02 вересня 2021 року №1273-16-VIII (зі змінами).

- Внесено низку змін у цільову Програму розвитку та фінансової підтримки КПН БМР «Білоцерківське міське патологоанатомічне бюро» на 2022-2024 роки, яка була затверджена рішенням Білоцерківської міської ради від 02 вересня 2021 року №1275-16-VIII (зі змінами).

- внесли зміни до рішення Білоцерківської міської ради від 24 грудня 2020 року № 72-05-VIIІ «Про затвердження Програми соціально-економічного та культурного розвитку Білоцерківської міської територіальної громади на 2021-2023 роки» (зі змінами);

- внесли зміни до Програми безповоротної фінансової підтримки шляхом поповнення статутного капіталу КП БМР «Білоцерківтепломережа» на 2023 рік, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 28 грудня 2022 року №3408-36-VIII, шляхом викладення її в новій редакції;

- затвердили Програму надання безповоротної фінансової підтримки шляхом поповнення статутного капіталу КП БМР «Муніципальне шляхово-експлуатаційне управління» на 2023 рік та прийняли рішення про  надання безповоротної фінансової підтримки цьому підприємству шляхом поповнення статутного капіталу;

- затвердили Статут комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Підприємство готельного господарства», шляхом викладення його в новій редакції;

- внесли зміни до Програми надання безповоротної фінансової підтримки комунальному підприємству Білоцерківської  міської ради «Підприємство готельного господарства» на 2023 рік, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 23 лютого 2023 року № 3546-37-VIII, шляхом викладення її в новій редакції, а також прийняли рішення про надання безповоротної фінансової підтримки цьому комунальному підприємству;

- внесли зміни до загальної структури і штатної чисельності апарату Білоцерківської міської ради та її виконавчих органів.

Також під час сесії також було розглянуто низку земельних та майнових питань, з яких були прийняті відповідні рішення.

Читайте також : Біла Церква за 1,5 млн гривень хоче придбати автоматизовану громадську вбиральню

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе