Андрій Лєонов: «Мер виконкомом прикриває свою незаконну діяльність»

Від початку карантину виконком БМР тричі проводив свої засідання у закритому режимі. Чому так відбувається? Чи правомірні ці дії влади? Що приховують від жителів міста? На ці та інші теми кореспондент газети «Тиждень» поспілкувався з Андрієм Лєоновим, нинішнім міським депутатом від фракції БМО ПП «Об’єднання «Самопоміч», членом виконкому 2005-2010 років та відомим у місті підприємцем.

– Андрій Савінович, як ви оцінюєте той факт, що останні засідання виконкому були закритими?

– Я сам був членом виконкому з 2005 по 2010 рік. На той час регулярно висвітлювалася робота виконкому на ТРК «Крокус» та в інших ЗМІ, і всі могли бачити, хто як голосував за те чи інше рішення. Не всі рішення, які міський голова вважав правильними, підтримували члени виконкому. У цьому й полягає демократія. З приходом нового міського голови Геннадія Дикого робота виконкому змінилася і, на жаль, не в найкращу сторону. Я випадково дізнався, що з введенням електронної системи голосування немає відомостей, як голосували члени виконкому. Як голосують депутати – інформація є, а як голосують найняті депутатами на роботу члени виконкому – немає. Ми, депутати, не можемо перевірити їх роботу!

– Як ви про це дізналися?

– Мені потрібно було з’ясувати, як голосували члени виконкому по одному проєкту рішення, яке не було прийняте. У загальному відділі мені заявили, що не зобов’язані надавати таку інформацію нікому! Зрештою, я змусив їх це зробити. Ось тоді я зіштовхнувся з тим, що ніхто не знає, як голосують члени виконкому!

Мені стало зрозуміло, як працює виконком. Я запитав деяких членів виконкому, чому вони утримались або голосували проти, адже проєкт рішення погоджений всіма службами міста, до нього немає зауважень, він відповідає законодавству. На що мені відповіли, що міський голова попросив не голосувати чи утримуватися. Водночас сам, знаючи, що це незаконне прохання, голосує так, як треба! Бо знає, що понесе за це відповідальність, адже уже не одна кримінальна справа за незаконну діяльність відкрита на міського голову. Водночас він підводить своїх підлеглих під кримінал, адже посадова особа повинна керуватися тільки чинним законодавством, а не забаганками мера. І таких проєктів рішень, на які не вистачило голосів, достатньо. Таким чином мер узурпував владу, прикриваючи свою злочинну діяльність виконкомом.

– Як ви оцінює рішення, прийняті на закритому засіданні виконкому 2 квітня?

– Ці рішення протизаконні. Створений штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на чолі з заступником міського голови Інною Новогребельською. Саме цей штаб у межах своєї компетенції має приймати рішення щодо боротьби з коронавірусом. Проте їх виносять на виконком. Навіщо? Бо приймаються злочинні рішення, які порушують права та свободи жителів міста Біла Церква, зокрема заборона працювати під час карантину для малого та середнього бізнесу. Ще одним підтвердженням того, що виконком працює з порушеннями, є його закриті засідання. Так, згідно із п. 2.5.4 регламенту виконкому, засідання, як правило, є відкритими. У разі необхідності виконком приймає рішення про проведення закритого засідання. Такого рішення виконком не приймав, адже це буває лише у випадку обговорення питань, які містять державну таємницю! Тому закриті засідання – незаконна забаганка мера прикрити себе та Інну Новогребельську.

Також не відомо, чи не фальсифікуються ці рішення. Адже зміни у проєкт рішення вносяться з голосу під час засідання, а відеозйомка відсутня. Як проконтролювати владу? Лишається сподіватися, що те, що озвучили, те й внесли в рішення. А може й ні?

– Які саме рішення вважаєте незаконними?

– Рішення «Про виникнення медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру» просто скопійоване з постанови Кабінету Міністрів України! Скажіть, будь ласка, як місцевий виконком може заборонити приміське, міжміське, обласне, міжобласне, залізничне сполучення? Це ж не сфера компетенції місцевої влади! Уряд – може, але не виконком міськради. У рішенні «Про встановлення тимчасових заборон у місті Біла Церква» немає дати вступу в дію рішення! Згідно із п. 2.6.6. регламенту виконкому, рішення виконавчого комітету набуває чинності з моменту прийняття його виконавчим комітетом, якщо не встановлений інший термін введення в дію, і діє протягом терміну, зазначеного в рішенні виконавчого комітету. Що ж виходить? Постанова Кабміну «Про встановлення тимчасових заборон» розпочала діяти з 6 квітня 2020 року, а рішення виконкому БМР № 175 ступає в дію з 2 квітня 2020 року. Це як розуміти взагалі?
Загалом штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, на мою думку, мав би очолювати заступник мера Анатолій Кравець, який має чималий професійний досвід. Натомість призначили заступницю мера Інну Новогребельську, якій лише півроку тому доручили контролювати сферу охорону здоров’я в місті.

– Ви також маєте досвід роботи міським депутатом. Як ви оцінюєте оці майже 5 років роботи нинішньої влади, чи вдалося втілити ті задуми, на які ви сподівалися, балотуючись до міськради?

– Я буду казати за ту сферу, в якій займався. Це робота в постійній комісії з питань земельних відносин та земельного кадастру, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища та благоустрою. Засідання земельної комісії відбуваються два рази на тиждень (щовівторка та щочетверга). З початку каденції по 1 березня 2020 року було проведено 208 засідань, це більше, ніж всі інші комісії разом. Лише за 2019 рік розглянуто близько 2300 клопотань, заяв, листів, звернень, скарг, що надійшли від юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, установ, організацій, управлінь, відділів і громадян. Неодноразово члени комісії виїзди на місце розташування спірних земельних ділянок з метою вирішення питання по суті на місцевості. Вперше в історії Білої Церкві 2019 році були проведені земельні торги. Проте, на жаль, низка реформ, які були заплановані, не здійснені.

– Наведіть, будь ласка, конкретний приклад.

– Міською радою у 2016 році було спрямовано 25 тис. грн на розробку нової комплексної схеми розташування тимчасових споруд по місту. У 2017 році на неї виділили ще 25 тис. грн. Гроші витрачені, а схеми досі немає. Також громадський активіст Віктор Левицький добровільно за свій кошт виконав ревізію всіх МАФів у Білій Церкві та наніс їх на мапу міста. Вся ця кропітка праця була передана міському голові, який просто сховав це від депутатів і громадськості. Чому? Як з’ясувалося, з понад 1000 МАФів майже 40 % були незаконно встановлені та не мали жодних правовстановлюючих документів. Ці підприємці не сплачували ні податків, ні орендної плати. На демонтаж незаконно встановлених МАФів не потрібно ні рішення виконавчого комітету, ні рішення сесії БМР, але на сьогоднішній день немає жодного такого демонтованого кіоску чи павільйону.

Я порахував, що, якби були складені договори на оренду всіх вільних земельних ділянок по Білій Церкві, в тому числі і під всіма цими МАФами, за найнижчою можливою ціною, то земельний податок за рік зріс би з 70 млн грн до 230 млн грн. Тепер зрозуміло, чому досі немає нової комплексної схеми МАФів. Ось такий у нас «найкращий» мер.

– Немає також і схеми розташування рекламних конструкцій, яку обіцяла влада…

– Хто в цьому винен? Міський голова. Думали, що проблема в заступниках, але вони звільнялися, як і головні архітектори, але нічого не мінялося. Одного головного архітектора звільнили за моєї допомоги, бо я побачив, що біля ПК «Росава» монтують МАФ. А ми ж на земельній комісії нікому не надавали дозволу. Геннадія Дикого це обурило, бо архітектор без його відома незаконно надав паспорти прив’язки.

Деякі архітектори та заступники міського голови мені пояснювали, що вони звільняються, аби не виконувати незаконні прохання. Коли по зовнішній рекламі була повністю підготовлена схема розташування, у заступника міського голови Ольги Бакун просто забрали повноваження і віддали схему на перевірку в юридичний відділ. Мабуть, вона і досі там знаходиться. Таким чином, мер просто заблокував розгляд схеми.

При цьому почали демонтувати рекламні конструкції невгодних йому підприємців. Власникам рекламних конструкцій не продовжували договори розміщення. Після чого за відпрацьованою злочинною схемою (тому дам, іншому – ні) стали надавати нові дозволи на встановлення нових рекламних конструкцій. Усе місто знову заполонили нові громіздкі бігборди, хоча за тією схемою, яку сховали в юридичному відділі, великі площини мають бути розташовані на околицях міста, на центральних вулицях повинні бути рекламні щити розміром не більше 6 кв. м, у центрі міста взагалі не повинно бути рекламних конструкцій.

– Як ви думаєте, чому рішення виконкому про демонтаж наливайок не виконуються? Наприклад, вирішили демонтувати кіоск на вул. Челюскінців, але він простояв два роки і новий підприємець там наразі продовжує торгувати, у тому числі алкоголем. Наливайку «Граф» досі не демонтували. Невже так важко виконати рішення виконкому?

– Справа в тому, що наливайка на вул. Челюскінців належала Романові Костині, який намовляв на депутата Володимира Вовкотруба у спільному відео з Геннадієм Диким, тому вони не збиралися демонтувати його МАФ. Більше того, на виконкомі майже через два роки змінили рішення і написали демонтувати не сам МАФ, а «грибочки» біля нього. Що стосується наливайки «Граф», то там лише роблять вигляд, ніби з нею борються. Рішення про демонтаж павільйону прийнято незаконно, так як підприємець не порушував умови договору сервітуту земельної ділянки. Це рішення – чистий піар міського голови. Наскільки мені відомо, вже є постанова суду про скасування цього рішення. Але мер чомусь не дав доручення юридичному та торговому відділу подати до суду на підприємця, щоб скасувати його ліцензію на продаж алкоголю за порушення правил торгівлі лікеро-горілчаними виробами. Тому демонтувати «Граф» буде можливо тільки після закінчення договору сервітуту, у чому я сумніваюся.

– Ви – член земельної комісії. Як так виходить, що на комісії рішення по землі приймаються, їх підтримують депутати у сесійній залі, а мер ветує. Ви неуважно їх розглядаєте чи в чому річ?

– На земельній комісії рішення не приймаються, ми лише готуємо пропозиції для підготовки рішення на розгляд міської ради. Якщо мер запевняє нас, що документи у підприємця підроблені, то скасуйте їх через суд. Але мер почав прикриватися місцевою прокуратурою. Ми вирішили звернутися до Генеральної прокуратури з метою надання оцінки діяльності місцевої. Що ж тут такого? Але мер навіть за це не голосував. Геннадій Дикий просто переслідує підприємців, які утримують тимчасові споруди. Скільки довелося поборотися з ним ще з початку каденції з цього питання!

– Як ви оцінюєте прийняте рішення щодо купівлі приміщення під ЦНАП за 24 млн грн, яке місяцем раніше продавалося на 19 млн грн дешевше?

– Я був на допиті у НАБУ з цього приводу. Я ніколи не викидаю проєкти рішень. Підняв їх і був шокований. Ми ж не те приймали! У проєкті рішення йшлося про надання дозволу на придбання у комунальну власність без вартості об’єкту, ще потрібно було визначити вартість об’єкту, подати оцінку об’єкту та проєкт договору купівлі-продажу надати на затвердження сесії. А в опублікованому рішенні йдеться вже про вартість об’єкту в розмірі 23 955 763 грн, що вже зроблена оцінка майна та вже затверджується договір купівлі-продажу. Перші три пункти рішення повністю сфальсифіковані! Це афера століття в масштабах Білої Церкви. Ось чому мер боїться відеозапису. Тому що на відеозапису видно, що ніяких змін до проєкту рішення не розглядалося ані на передсесійній комісії, ані на профільній депутатській комісії, ані на сесії. Ніхто з депутатів ніяких змін і доповнень до початку сесії не отримував.

– Як ви оцінюєте той факт, що в час епідемії підприємства купують за власні гроші медобладнання для міської лікарні № 3, а місто у той час продовжує класти бруківку на алеї по бульвару Олександрійський?

– Ми зараз не знаємо на скільки продовжиться карантин, що треба буде купувати в лікарні? Може, доведеться переглядати бюджет і перекидати кошти на сферу охорони здоров’я. Мер розуміє, що в першу чергу уріжуться видатки на благоустрій. Тому він зараз усі сили кинув і кладе цю бруківку. А хто її постачає, не мені вам розповідати.

– І, насамкінець, скажіть, будь ласка, чи діє в місті осередок «Самопомочі»? Як ви ставитеся до того факту, що мер минулого року перед виборами Президента України підтримав не кандидата від «Самопомочі», а кандидата від «Європейської Солідарності»?

– Осередок фактично перестав існувати, після того як його зрадив Геннадій Дикий. Можливо, він функціонує лише на папері. Щодо підтримки на виборах, мене це не здивувало, оскільки він зрадив усіх, в першу чергу, громаду міста. На черзі ті, хто ще його підтримують, а таких людей лишилося дуже мало, можна на пальцях порахувати. Останні два роки ніхто не збирався на засідання осередку. Частина міських та обласних депутатів повиходили з фракції. А починалося все дуже добре. Ми проводили спільні засідання з громадськими організаціями, обговорювали кожне рішення, яке виносилося на сесію, задавали Геннадію Дикому незручні питання, бувало критикували його. Звісно, меру це не подобалося.

Людмила Полях, кореспондент «Тиждень»

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе