«Найголовніше завдання для нашої області – це безпека»: Микола Бойко в ексклюзивному інтерв’ю про відбудову Київщини, «єВідновлення» та опалювальний сезон

Через збройну агресію російської федерації у Київській області пошкоджено понад 28 тисяч об’єктів. Протягом 2023 року у багатьох населених пунктах Київщини почали активну відбудову будинків, шкіл, садочків та лікарень. Деякі власники зруйнованих будинків вже отримали нове житло або фінансову допомогу від держави. Проте залишається багато постраждалих родин, які ще очікують на підтримку органів влади.

Яким був 2023 рік для Київщини розповів в ексклюзивному інтерв’ю Київщини 24/7 перший заступник голови Київської обласної військової адміністрації Микола Бойко.

Наразі відбудова регіону триває. Розкажіть, будь ласка, скільки об’єктів вже вдалося відновити та на якому етапі відбудова?

Дійсно, Київською обласною адміністрацією зафіксовано вже 28 761 пошкоджений об’єкт. На жаль, кількість зростає, адже ракетні обстріли продовжуються. Станом на сьогодні спільними зусиллями разом з міжнародними партнерами, волонтерами та завдяки урядовим і президентським програмам вже відновлено, повністю або частково, 16 тисяч 531 об’єкт. На деяких об’єктах проведено повне відновлення, але також є близько 6 тисяч будівель, де проведено часткове відновлення зі збереженням функціонального призначення приміщення. Наприклад, є будинок, частина якого потребує капітального ремонту, а частина залишається придатною для проживання. Тоді у цій частині роблять певний обсяг робіт, щоб повернути додому хоча б частину мешканців.

Скільки ще об’єктів планують відновити у наступному році? І які з них першочергові?

Взагалі процес відновлення я ділю на три етапи, кожен з яких я хотів би прокоментувати. Перший етап відновлення – це там, де потрібно зробити поточний ремонт. Умовно кажучи, вставити вікна, зробити дахи, тобто невеликими фінансовими ресурсами відновити об’єкт якомога швидше. Таких об’єктів у нас близько 18 тисяч із 28. Їх відновлення ми майже виконали.

Другий етап – це капітальне відновлення. Йдеться про об’єкти, які були серйозно зруйновані та потребують повного відновлення. Проєкти з відбудови таких будівель вже стартували у 2023 році. Капітальне відновлення відбувається за програмою UNITED24, міжнародних партнерів, коштом  обласного бюджету та органів місцевого самоврядування,  за урядовою програмою Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, обласною програмою відновлення приватного житла. За останньою ми відбудовуємо «з нуля» 93 будинки. Це, звичайно, більш фінансово затратно і потребує набагато більше часу – на деяких об’єктах навіть близько двох років. Наприклад, Ірпінські Липки, де відновлюється зараз цілий квартал. І ми робимо все можливе, щоб закінчити там роботи до кінця 2024 року. Об’єктів, які ми відносимо до другого етапу будівництва, на Київщині близько 10 тисяч.

Також існує третій етап – це модернізація, реновація області взагалі. Цей етап має наступити після завершення бойових дій. Він буде направлений на покращення життя наших людей і переведення його на новий рівень. Я маю на увазі, покращення транспортної інфраструктури, громадських просторів, освітніх процесів та інвестиційної привабливості регіону. Протягом наступного року ми плануємо напрацювати стратегію розвитку нашого регіону.

Додам, що наразі вже відновлюється близько 300 будинків (нове будівництво та капітальні ремонти). А наступного року в планах розпочати відновлення ще близько трьомотень будинків, які наразі залишаються такими, що потребують капітальних вкладень. Наразі ми готуємо проєктно-кошторисну документацію, щоб бути предметно готовими до подальшої реалізації.

Ви зазначили, що частину об’єктів відбудовують за кошти державного Фонду ліквідації наслідків збройної агресії та обласного бюджету, іншу – за кошти UNITED24. КОВА та Ви особисто постійно проводите перевірки відновлених об’єктів. Відбудову об’єктів за якою з програм Ви перевіряєте? Що можете сказати – яка загальна тенденція? Чи все йде за планом?

Я особисто перевіряю всі об’єкти та знаю ситуацію майже у кожному населеному пункті. Зараз дуже велику кількість нам допомагають відновлювати міжнародні партнери. Наприклад, є фонд «Джем», який на Київщині вже поставив вікна на суму більше ніж 1,5 мільйона доларів. А це близько 7 тисяч квартир. Є також міжнародний фонд «Карітас», який в нашій області відновив близько 3,5 тисяч об’єктів. І це, в більшості випадків, приватні будинки.  Також фонд UNICEF відновлював в Ірпені ліцей №3: на це виділив 4,8 мільйона євро. І таких об’єктів в нас дійсно багато.

Ми дослухаємося до думки міжнародних партнерів, адже не хочемо втратити їхню підтримку. Тому ми дуже серйозно ставимося до контролю відбудови. За ініціативи КОВА проводяться заходи, на які ми запрошуємо всіх охочих. Кожні 2 тижні ми запрошуємо журналістів, активістів, мешканців, депутатів та підрядників та обговорюємо абсолютно всі питання щодо кожного об’єкту окремо. Підрядник доповідає: що виконали, що заважає в роботі. Є також технічний нагляд, який відповідає за якість та обсяг робіт. На цих зустрічах завжди присутні правоохоронні органи, які реагують у разі виявлення порушень. І такі заходи ми проводимо і за програмою UNITED24 і за програмами Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, і за програмою відновлення приватних будинків.

Крім того, ми запровадили виїзні наради безпосередньо на об’єкт. Ми зробили графік об’їзду всіх об’єктів в області. І кожен мешканець будь-якого населеного пункту може до нас приєднатися і поставити питання, які цікавлять. Ми абсолютно відкриті до обговорення. Але зазначу, що проєктно-кошторисна документація потребує покращення. Адже далеко не на всіх об’єктах є можливість потрапити до квартири, яка потребує ремонту. Буває, що люди просто виїхали, а двері зачинені. А десь погодні умови додали ще більше збитків на об’єкті. Саме тому в документації іноді бувають недоліки. Але ми постійно корегуємо майже всі проєкти.


Серед жителів Київщини наразі побутує думка, що в проєктах з відбудови оселилася корупційна складова. Що можете сказати з цього приводу? Як КОВА запобігає зловживанням?    

Нам дуже хотілося б досягти того, щоб думок про корупцію у нашому регіоні взагалі не було. Як я вже зазначав, в нас велика міжнародна підтримка, яка також здійснює контроль на будівництві. Нас супроводжують від самого початку, тобто від заведення тендеру і до проведення робіт. Наприклад, ПРООН здійснює контроль на кожному з етапів за програмами UNITED24 і Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Я вважаю, що процес відновлення має бути прозорим і чесним. Для цього було утворено робочі групи «Прозорість та Підзвітність». Ми беремо на контроль будь-які закупівлі, які відбуваються в громадах. Постійно, щотижня проходять зібрання в районах.


На Київщині є приклади того, коли житло будують за кошти благодійників і люди вже отримали домівки. До прикладу, у Тарасівці Боярської міської територіальної громади за сприяння БО “To Ukraine With Love” побудували домівки для тих, хто втратив житло через військові дії. Про скількох людей йдеться? І  скільки родин загалом вже отримали нове житло на Київщині за такими програмами? А також скільки ще зможуть отримати завдяки міжнародним партнерам?

Всі міжнародні організації, які працюють у Київській області, координуються з нашої сторони. Але для того, щоб мати таку кількість іноземних партнерів, потрібно було витратити дуже багато часу. Скажу відверто, від початку перемовин і до початку реалізації проходить мінімум 4-6 місяців. З деякими партнерами тільки процес перемовин тривав рік, півтора, а з деякими – досі у нас в процесі.

Житло, побудоване в Тарасівці, призначене для внутрішньо переміщених осіб та жителів Київщини, які втратили своє житло. Ми як адміністрація постійно їм допомагаємо та знаходимося з ними на зв’язку. Я проводжу регулярні зустрічі з ними. У Тарасівці в планах побудувати більш як 400 квартир і заселити понад 400 родин. Перший етап відкриття там був у жовтні, коли було заселено 80 родини. 6 грудня ми заселили ще 80 родин. А до кінця цього року плануємо заселити ще 67 родин. І це лише два етапи поселення. Всього їх планується чотири. Третій етап відбудеться весною 2024 року, а четвертий – восени. Це ще близько 200 родин. Крім того, містер Хансен планує вкладатися у будівництво школи та садочка на 600-700 дітей у Тарасівці. Станом на зараз, там проживає близько 210 дітей. Зараз вони відвідують школу у Боярській громаді. Ми організували для цього транспорт, який забирає та привозить діточок.

Але це не єдиний проєкт з цим меценатом. Він також викупив 135 квартир на Софіївській Борщагівці у багатоповерховому будинку. Перший етап заселення туди вже також відбувся – це 52 квартир.

Делл Лой Хансен також побудував містечко для старших осіб в Колонщині. Це 48 будинків, які побудували за 2 місяці. Співпраця з цим меценатом свідчить про те, що результату можна досягнути дуже швидко, коли об’єднуються органи місцевого самоврядування, фонди та партнери.

Багато хто бачив і вулицю Вокзальну в Бучі й може порівняти: як вона була зруйнована минулого року, і як виглядає зараз. У цьому проєкті допомагав міжнародний фонд «Джем». Разом з обласною адміністрацією вони доклали зусиль, щоб відновити там понад 110 будинків, частину з яких збудовали з нуля.


Прекрасним прикладом співпраці міжнародних партнерів та обласної адміністрації також є відбудова «Ірпінські Липки». Крім того, в Ірпені активно відновлюють близько 10 багатоповерхових будинків, 61 приватний будинок, дорогу та міст на Гостомельському шосе. Вся ця відбудова триває не тільки за кошти фондів або обласного бюджету. У цьому беруть участь усі разом: і місцеві органи, і міжнародні партнери. Кожен займається своїм конкретним об’єктом, але на кожній локації всі допомагають один одному.


На Київщині триває Державна програма «єВідновлення», за якою власники пошкоджених будинків можуть отримати фінансову підтримку на відновлення житла. Скільки жителів Київщини подали заявки на грошову допомогу у рамках програми протягом 2023 року?

Щодо статистики, якщо брати до уваги компенсації до 500 тисяч гривень, то станом на зараз подано  12 069 тисяч заявок. З них 8 тисяч мають позитивні рішення. Це випадки, коли люди вже отримали кошти або отримають найближчим часом. Йдеться про суму  понад 882 мільйонів гривень. Але є і певний відсоток відмов: десь існують проблеми з документами, десь – неправильно подана заявка, десь – будинок вже відновлюється за іншою програмою.

Також діє компенсація за знищене житло. Це безготівкові сертифікати. З липня в області вже подано 2 142 заявок. З них 503 мають позитивні рішення – на загальну суму понад 1 млрд 605 млн грн.

Наскільки дієвою є програма «єВідновлення»? Скільки мешканців Київщини вже отримали грошову допомогу на відбудову пошкоджених домівок? Про які суми йдеться?

Це дуже дієва програма. Вона стартувала у травні 2023 року. Спочатку надавали допомогу до 200 тисяч, потім почали розширювати. Зараз це вже 500 тисяч гривень. Крім того, є сертифікати на купівлю житла. На Київщині майже всі органи місцевого самоврядування підключені до програми «єВідновлення». Це швидкий і дієвий механізм з отримання компенсації за пошкоджене майно. Ми наполягали на підключенні всіх громад до цієї програми, тому що обстріли тривають.  Як показала практика з Гірською громадою, «єВідновлення» дійсно працює. Нещодавно там були обстріли, пошкоджені житлові будинки. І вже деякі мешканці отримали кошти за цією програмою. У кожній громаді сформовані комісії й допомога постійно надається.

Понад 85% заявок на Київщині вже оброблено. До початку 2024 року ми плануємо наростити це показник до 90%. Для цього ми розгорнули невеликі штаби у ЦНАПах та органах місцевого самоврядування, де людям допомагають з оформленням документів.
Ми дуже чекаємо на третій етап «єВідновлення». Він полягатиме у тому, що люди, які проживають на приватних ділянках та втратили будинок, зможуть подати заявку на відновлення об’єкта з нуля. Буде також четвертий етап – це капітальні видатки, тобто компенсація за капітальні ремонти. А на п’ятому етапі буде компенсація коштів, які люди вже витратили на ремонт чи відбудову. А це близько 3 тисяч родин на Київщині, які відновлювали житло за власні гроші.

Відбудова Бородянки. Це селище одне з найбільш зруйнованих в області. І разом з тим відбудова там сильно загальмувала через політичні міжусобні конфлікти. На разі там обрали нову в.о. селищного голови Ірину Захарченко, тож ймовірно робота з відновлення стане системною. Чи є в КОВА окремий план щодо Бородянки та з контролю відбудови в селищі?

У Бородянській громаді близько 2300 об’єктів зазнали руйнувань. Це і багатоповерхівки, і школи, і садочки. Близько 20 закладів освіти. За програмою UNITED24 ми відновлюємо 4 багатоквартирні будинки у Бородянці. Уряд Литви там відновлює школу. Також у цьому населеному пункті фонд «HOPE.UA» відновлює дитсадочок «Буратіно». Тобто до відновлення так само залучений і державний, і міжнародний ресурс. Відповідно до Постанови №382 Бородянка увійшла до населених пунктів, які підлягатимуть комплексному відновленню.

Реалізація проєкту запланована протягом 2023-2025 років. Фінансування здійснюватиметься головним чином за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, а головним їх розпорядником є Агентство відновлення, яке разом із Мінінфраструктури координує весь проєкт.
Наразі, наскільки мені відомо, готова майже вся проєктно-кошторисна документація щодо багатоповерхових будинків у цьому населеному пункті. Оголошено багато тендерів, а на деяких об’єктах вже взялися до відновлення.

З визначенням нового селищного голови процес пішов більш жваво. Громада зараз набагато швидше опрацьовує заявки «єВідновлення». Зараз відсоток надходжень заявок у Бородянській громаді більший ніж 60.

Минулий опалювальний сезон був найскладнішим для Київської області. Як Київщина проходить осінньо-зимовий період цьогоріч?

За волею долі я і минулого разу, і цьогоріч є головою штабу з усіх питань щодо опалювального сезону. Минулого року було складніше, відверто кажучи. Адже були розбиті котельні. У квітні та травні 2022-го у багатьох населених пунктах просто лежали опори освітлення, не було води, газу та електропостачання. Була важка ситуація, але ми справилися з цим завданням. Почали з відновлення логістичного сполучення, робили переправи. Наприклад, через річку Ірпінь. 64 котельні було розбито у цей період.

У цьому році ми були готові до опалювального сезону вже на початку жовтня. Досвід нам став у пригоді. Наразі всі 1377 котелень запущені. Абсолютно всі будинки з теплом. Якщо з’являються новини про те, що десь не працює котельня, ми реагуємо негайно. І часто такі ситуації пов’язані з тим, що десь будинок може бути елементарно не введеним в експлуатацію чи має якість спірні питання.
Щодо електропостачання – ситуація важча, адже обстріли продовжуються. Проте ми доклали зусиль із забезпечення життєдіяльності регіону.


На жаль, війна в країні триває, тому існує постійна загроза руйнувань і пошкоджень інфраструктурних об’єктів, зокрема, й взимку. Який план дій у разі кризової ситуації?

Ми забезпечені понад 6 тисячами генераторів різної потужності: від 5 кіловатів до 2 мегават. Ними забезпечені важливі інфраструктурні об’єкти – лікарні, школи, дитячі будинки, садочки. Також розгорнуті «Пункти незламності» зі старлінками та генераторами. Люди матимуть можливість, у разі потреби, погрітися, випити чаю, отримати мобільний зв’язок та десь перечекати.

Крім того, комунальні підприємства забезпечені дровами. Є матеріальний резерв і в ДТЕК, і в газотранспортних компаніях. Ми готові до викликів. Але сподіваюся, що все буде добре!

Об’єднані територіальні громади Київської області активно співпрацюють з міжнародними партнерами. До прикладу, Південна Корея побудує очисні споруди для міста Буча. Можливо, у планах на 2024 рік є й інші міжнародні проєкти, які ви хотіли б анонсувати?

Я більше люблю не говорити, а показувати фактами та діями. Але декілька анонсів все ж вам розкажу. Ми зараз маємо проєкт з урядом Японії. Нам надали багато техніки для переробки будівельного сміття. Ми хочемо сортувати будівельне сміття: щось утилізуємо, щось відправимо на переробку для подальшого використання. У цьому нам допомагає японський фонд JICA (Japan International Cooperation Agency – ред.). Ми вже формуємо підприємство при Київській обласній військовій адміністрації. У нас зараз є 32 будівельні майданчики. Всі вони будуть очищені у наступному році відповідно до міжнародних екологічних стандартів.

Але це не єдиний проєкт, над яким ми будемо працювати у наступному році. Європейський Союз виділив 50 млн євро грантових коштів для відновлення пошкодженої війною інфраструктури централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення в 12 громадах. У рамках цього проєкту 245 тисяч мешканців нашого регіону отримають покращені комунальні послуги. Тендери вже оголошені, тож модернізація буде запущена і протягом двох років ми отримаємо результати.

Яке головне завдання стоїть перед Київською обласною військовою адміністрацією на наступний рік? Які цілі у свої діяльності ставите Ви як перший заступник голови КОВА?

Найголовніше завдання для нашої області, як і для будь-якої іншої зараз, – це безпека. Для нас це є пріоритетом №1. І цьому питанню ми приділяємо найбільше зусиль. Другим за важливим завданням є відновлення регіону. До нас продовжують приїжджати дуже багато ВПО з Харківщини, Луганщини, Донеччини, Херсонщини. Потяги приходять щодня. І всіх цих людей ми маємо прийняти у нас, надати допомогу. Тому ми також дуже сконцентровані на відбудові області та соціальному захисті населення. І над цим працюватимемо далі у 2024 році.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе