Кому з ВПО потрібно подати заяву на продовження виплат

Кому з ВПО потрібно подати заяву на продовження виплат? 

На це запитання відповіли юристи волонтерського штабу «Української команди» Київщини.

З 1 березня 2024 року виплати грошової допомоги від держави для внутрішньо переміщених українців буде продовжено. Але це стосується лише деяких категорій ВПО. Крім того, ряду переселенців потрібно звернутися до органів соціального захисту, щоб наново подати заявку. Кого це стосується?

Державну допомогу у розмірі двох і трьох тисяч гривень у 2024 р. зможуть отримувати не всі внутрішньо переміщені українці. Деяким їх скасують, іншим продовжать автоматично в березні. Але є й ті ВПО, які можуть повторно звернутися до органів соціального захисту населення із заявою про продовження.
Написати заяву на допомогу «на себе» можуть наступні категорії переселенців:
– діти до 14 років без супроводу законного представника (за неї може подати заявку родич чи тимчасовий опікун);
– вагітні жінки після 30-го тижня вагітності (або 27-го тижня для тих, хто належить до 1-4 категорії постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС). Заяву потрібно подати особисто та надати довідку, що підтверджує непрацездатність;
– українці, які втратили працездатність і не отримують пенсію чи державну соціальну допомогу. Але за умови, що їх дохід за останні 3 місяці не перевищує 9444 грн на місяць.

 Виняток лише для осіб з 1 або 2 групою інвалідності – їм виплати будуть продовжені автоматично.
Юристи також наголосили, що на продовження допомоги ВПО з зазначених вище підстав мають право всі переселенці. Йдеться про тих, хто:
– продовжував отримувати допомогу після змін у порядку виплат у липні;
– почав отримувати допомогу з 1 серпня 2023 р.;
– здобули право на повторну виплату через чергове переміщення.
Нагадаємо, що з січня 2024 р. виплати автоматично перестали нараховувати ВПО, які перебувають за кордоном більше ніж 30 днів без поважної причини. Серед поважних може бути лікування чи супровід хворого родича на лікування, або ж довготривале відрядження.

Також вже з січня виплати не нараховують тим, хто купив житло вартістю понад 100 тис. грн із власних коштів. Тобто не завдяки державним компенсаціям. Також подібні правила торкнулися й тих, хто купив автомобіль, якому не більше 5 років, хто придбав валюту або цінні метали на 100 тис. грн і більше. Скасували виплати й тим, хто має депозит у банку на тих же 100 тис. грн.

У перелік потрапили й родини, які мають непошкоджене житло, де на кожного члена родини припадає не менше 13,65 квадрата і в регіоні, де це житло розміщене, не ведуться активні бойові дії та немає окупації.

Читайте також: Як оформити постійний догляд за людиною: колонка юриста 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе