Як складається та посвідчується заповіт в умовах воєнного стану

Як складається та посвідчується заповіт в умовах воєнного стану - колонка юриста.

Як пояснили юристи волонтерського штабу «Української команди» Київщини, право на заповіт мають фізичні особи з повною цивільною дієздатністю.

Законом не допускається вчинення заповіту через представника.

Заповіт може бути складений у письмовій формі та посвідчений нотаріусом або у сільських населених пунктах уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування.

Однак, зміст заповіту може бути змінений або скасований спадкодавцем у будь-який час. Нотаріус при посвідченні заповіту зобов’язаний роз’яснити заповідачу зміст ст. 1241 Цивільного кодексу України про право на обов’язкову частку у спадщині та зміст ст. 1307 Цивільного кодексу України щодо нікчемності заповіту на майно, яке є предметом спадкового договору.

Ким посвідчується заповіт?
Посвідчення заповітів в умовах воєнного стану здійснюється за звичайною процедурою, вони можуть бути посвідчені:
- нотаріусами;
- головними лікарями, їх заступниками з медичної частини або черговими лікарями лікарень, госпіталів, інших стаціонарних закладів охорони здоров’я, а також начальниками госпіталів, директорами або головними лікарями будинків для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, посвідчуються заповіти осіб, які перебувають на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров’я, а також осіб, які проживають у будинках для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю;
- капітанами морських, річкових суден, які ходять під прапором України посвідчуються заповіти осіб, які перебувають під час плавання на цих суднах;
- начальниками пошукових або інших експедицій посвідчуються заповіти осіб, які перебувають у цих експедиціях;
командирами (начальниками) військових частин, з’єднань, установ, військово-навчальних закладів посвідчуються заповіти військовослужбовців, а в пунктах дислокації військових частин, з’єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріусів чи посадових осіб органів місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії, також посвідчуються заповіти працівників, членів їх сімей і членів сімей військовослужбовців;
- начальниками установ виконання покарань посвідчуються заповіти осіб, які утримуються в таких установах;
- начальниками слідчих ізоляторів посвідчуються заповіти осіб, які утримуються у слідчих ізоляторах.

Відомості про заповіт, зміни до нього та його скасування підлягають обов’язковій державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, установленому Положенням про Спадковий реєстр, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 07.07.2011 №1810/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.07.2011 за №831/19569.

В умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріальне посвідчення заповіту, внесення змін до нього та його скасування здійснюються без використання цього реєстру з подальшим внесенням до нього відповідних відомостей протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

Читайте також: Що робити ,коли військовий зник на фронті 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе