Чи може родич, який є громадянином росії, претендувати на спадщину померлого родича з України - роз'яснення юриста

  • 28.12.2023, 15:28,
  • ---
Чи може родич, який є громадянином росії, претендувати на спадщину померлого родича, громадянина України?

Анатолій Вовк, юрист громадської приймальні та ВШ "Українська команда„ в коментарі журналістам ТРК Крокус надав роз'яснення щодо порядку отримання такої  спадщини.
 
Відповідно до вимог ст. 1269 і 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, тобто з дня смерті спадкодавця. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час її відкриття не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.
П. 1 ст. 1272 Цивільного кодексу України зазначено, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 цього кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Ст. 1297 Цивільного кодексу України встановлено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов’язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Разом із тим, постановою КМУ від 28 лютого 2022 р. №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» передбачено певні особливості вчинення нотаріальних дій під час воєнного стану.

Так, незавершені нотаріальні дії за зверненням особи, пов’язаної з державою агресором, зупиняються. Відповідно до постанови КМУ від 3 березня 2022 р. №187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією російської федерації» особами, пов’язаними з державою агресором, зокрема, є громадяни російської федерації, крім тих, що проживають на території України на законних підставах. У разі звернення такої особи за вчиненням нотаріальної дії нотаріус відмовляє у її вчиненні.

Ці обмеження діють до набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, та не поширюються на нотаріальні дії із засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства російської федерації.

Читайте також: Підстави для усунення від права на спадкування : що треба знати 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві внаслідок пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • Троє поліцейських з Білоцерківського райуправління поліції загинули внаслідок ДТП
    Детальніше...
  • У Білій Церкві внаслідок одразу двох ДТП потерпілих дітей госпіталізували до лікарні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе