Скільки годин на тиждень дозволено працювати неповнолітнім - юридична порада

Неповнолітні можуть працювати не більше ніж 36 годин на тиждень. Відповідно до Кодексу законів про працю, в Україні неповнолітні можуть працювати з 16 років.

Втім, з цього правила існують винятки, про які журналістам ТРК Крокус розповів  Анатолій Вовк, юрист громадської приймальні та ВШ «Українська команда».

 Згідно із законодавством, можна влаштуватися на роботу і з 15 років, але за згодою одного з батьків чи особи, яка їх замінює. З 14 років можуть працевлаштовуватися учні загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не шкодить здоров’ю та не заважає навчанню.

 Обов’язковою умовою є робота виключно у вільний від навчання час. 

Окрім цього, існують обмеження щодо часу роботи. За законодавством, неповнолітні можуть працювати лише скорочений робочий час: 
- 16-18 років – до 36 годин на тиждень; 
- 15-16 років – до 24 годин на тиждень; 
- учні 14-15 років (під час канікул) – до 24 годин на тиждень. 

Обов’язковими умовами працевлаштування також є надання медичної довідки про відсутність протипоказань до роботи – згодом профогляд потрібно проходити щороку до 21 року. 

З неповнолітнім обов’язково укладається трудовий договір. Норма про неможливість встановлення випробу вального терміну під час прийому на роботу неповнолітнього на час воєнного стану не діє.

Якщо повнолітній влаштовується на роботу вперше, роботодавець має протягом п’яти днів після прийняття його на роботу оформити на нього трудову книжку. 

Читайте також : Крадіжка та знищення майна - на Білоцерківщині дітей притягнуть до суду 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе