Який потрібно мати трудовий стаж в Україні, щоб вийти на пенсію - роз'яснення юриста

Чи зараховується період навчання до страхового стажу? Та скільки потрібно попрацювати щоб вийти за заслужений відпочинок? 

Анатолій Вовк, юрист громадської приймальні та ВШ «Українська команда» роз'яснив журналістам ТРК Крокус як в Україні розраховується трудовий стаж. 

Страховий стаж – це період, протягом якого людина підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески.

Поняття «страховий стаж» запроваджено Законом України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набув чинності з 1 січня 2004 р. Періоди трудової діяльності зараховуються до страхового стажу при обчисленні пенсії за періоди до 1 січня 2004 р. згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення», а після цієї дати – Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Водночас до страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004р. 

Зокрема, й періоди навчання за денною (очною) формою у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.

Після 1 січня 2004 р. до страхового стажу зараховується час навчання лише за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску.

Час навчання підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання. 

Який потрібен стаж, щоб вийти на пенсію 

В Україні щорічно, до 2028 р. вимога до страхового стажу для виходу на пенсію зростатиме. Тобто з кожним роком мінімальна величина стажу, який дозволяє вийти на пенсію в законні 60 років, буде збільшуватися. 

У 2023 р. щоб стати пенсіонером у 60, потрібно мати від 30 років підтвердженого страхового стажу. Ті громадяни, які матимуть менший стаж роботи, зможуть стати пенсіонерами лише у 63 чи 65 років.

Отже, щоб вийти на пенсію у 60 років у 2024 р., потрібно буде мати вже від 31 року страхового стажу, у 2025-му – від 32, у 2026-му – від 33, у 2027-му – від 34, а в 2028 р. вийти на пенсію в 60 зможуть ті, хто матиме від 35 років страхового стажу.

Читайте також : Біженці, які повернуться з-за кордону, можуть оформити статус ВПО 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе