Від сьогодні , 4 травня, остаточно скасовано статус обмежено придатних до служби

Від сьогодні остаточно скасовано статус обмежено придатних до служби: як визначатимуть придатність.

4 травня в Україні набувають зміни законодавства, які остаточно скасовують категорію «обмежено придатних» до військової служби — зокрема відповідний закон та додатковий наказ Міноборони.

Що тепер зміниться для колишньої категорії обмежено придатних.
Які документи скасовують категорію обмежено придатних?

4 травня набувають чинності одразу кілька важливих в цьому контексті документів:
закон Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист (номер законопроєкту 10313, закону — 3621-IX) — Верховна Рада прийняла його 21 березня 2024 року, а президент Володимир Зеленський підписав 2 квітня;
наказ Міноборони про зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (№ 262 від 27 квітня 2024)
Саме ці документи скасовують статус «обмежено придатних до військової служби», зокрема й у період воєнного стану, та визначають нові правила процедури проведення військово-лікарської експертизи.
Зокрема поняття обмеженої придатності виключається із закону Про військовий обов’язок і військову службу (зі статті 14, яка регулює питання приписки громадян України до призовних дільниць та зі статті 26, у якій визначено підстави для звільнення з військової служби).

Які статуси придатності до служби запроваджено?
Оскільки статусу «обмежено придатних» більше не буде, в оновленому додатку до Положення про військово-лікарську експертизу ЗСУ йдеться лише про такі статуси:
непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;
непридатні до військової служби з переоглядом (через 6 місяців або 6−12 місяців);
тимчасово непридатні (потребують лікування або лікування та відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків);
придатні лише до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;
придатні.

Що буде з тими, кого вже визнали обмежено придатним?
Протягом найближчих дев’яти місяців ті громадяни України, які раніше були визнані «обмежено придатними до військової служби», мають пройти повторний медичний огляд «з метою визначення придатності до військової служби».

Отже, пройти ВЛК колишні обмежено придатні мають до 4 лютого 2025 року.

Директорка департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова пояснила ,що з 18 травня (коли набере чинності новий закон про мобілізацію) тих, кого раніше визнали обмежено придатними до служби, почнуть повторно викликати до ТЦК та СП (територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на медкомісію.

Відповідно вони отримають новий висновок про те, чи є вони придатними або непридатними для служби.

За словами Сухорукової, придатні теж можуть бути розділені на різні категорії «залежно від ступеня функціональності», наприклад:
- повністю придатні;
- придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), в ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але водночас непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;
- придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ);
придатні для виконання специфічних завдань.

Скасування обмежено придатних: про які хвороби йдеться
Перелік хвороб і станів, відповідно до яких людину раніше могли визнати обмежено придатною до служби, є дуже специфічним, визначається індивідуально і детально прописаний у Розкладі хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві. Це додаток до оновленого наказу Міноборони Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України. Ці критерії охоплюють кілька тисяч діагнозів.

Придатність та непридатність (зокрема тимчасова) до військової служби визначатиметься в залежності не стільки від захворювання чи фізичної вади, скільки він стану конкретної людини.

«У кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій. Наприклад, якщо в людини виразка була в анамнезі й залишився тільки рубець — придатний. А якщо виразка була ускладнена, було проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку, то людина є непридатною», — пояснила директорка департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова.

Інший приклад, який можна знайти у переліку Міноборони — гіпертонічна хвороба III стадії. Якщо людина через неї має незворотні структурні ураження органів, то її визнають непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку. Якщо ж на тій самій стадії гіпертонічної хвороби відсутні незворотні структурні ураження органів або хвороба лише у II стадії, то такого військовозобов'язаного визнають придатним до служби, але не на бойових позиціях (лише у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони).

Чи мають оновити свої дані ті, хто був знятий з військового обліку?
Можливість тривалого лікування військовослужбовців, зокрема і за кордоном, зі збереженням грошового та матеріального забезпечення — до 12 місяців (йдеться про безперервне перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров’я та відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або у відпустці для лікування після поранення — контузії, травми або каліцтва). При цьому огляд ВЛК для вирішення питання про необхідність тривалого лікування проводиться не пізніше ніж через чотири місяці від початку лікування.

Читайте також: Новий Закон про мобілізацію: хто і як вручатиме повістки з 18 травня 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе