Дружини шахтарів оголосили голодування

Працівники шахт «Карбоніт» та «Гірська», що належать ДП «Первомайськвугілля» на Луганщині розпочали акцію протесту. Вони вимагають виплатити заборговані зарплати., Шахтарі другої зміни «Гірсько» вже відмовилися спускатися в забій. Чоловіків підтримують їхні дружини – десятеро жінок оголосили голодування.
Учасники акції вимагають повного погашення заборгованості, стабільної роботи підприємств вугільної галузі, забезпечення енергопостачання, відхилення урядового закону про працю. 
Зарплатний борг перед ДП «Первомайськвугілля» сягає понад 130 млн грн.
Голова незалежної профспілки гірників Михайло Волинець заявив, що українським шахтарям держава завинила 1,6 мільярда грн.
Водночас він повідомив, що звернувся до президента України з листом, у якому вимагає дати відповіді на два запитання.
«1,6 млрд грн заборгованості перед шахтарями виглядають знущанням на фоні мільйонних премій, що виписують себе урядовці. У тому числі урядовці, що вибрали курс на знищення вугільної галузі та імпорт російських ресурсів.
Вважаю ситуацію неприпустимою. Вчора зареєстрував депутатський запит на ім’я президента України, в якому вимагаю надати відповіді на наступні питання.
1. Чому не виконується Указ президента від 2.12.2019 N874/2019 про рішення Ради РНБО «Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки». Зокрема в частині вжиття вичерпних заходів щодо погашення заборгованості та виплати заробітної плати працівникам вугледобувних підприємств державної форми власності, запобігання виникненню такої заборгованості у майбутньому?
2. Пояснити, чому особи, відповідальні за виконання передбачених указом президента заходів, не притягнуті до відповідальності за бездіяльність?», - йдеться у заяві Волинця.
Крім того, він уточнив, що на рахунки ДП «Первомайськвугілля» почали надходити гроші.
«За попередніми даними, шахтарям перераховують 32% від зарплати за грудень 2019-го року», - зазначив Волинець.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе