Денис Богуш: «Влада приховує реальну картину в країні з коронавірусом»

На початку березня, коли українці отримали повідомлення про першого хворого на COVID-19, задовго до оголошення карантинних обмежень, «Тиждень» спілкувався з директором телеканалу «Крокус» лікарем за освітою Денисом Богушем. Тоді наш експерт був дуже категоричний у своїх судженнях, мовляв, Україна в цілому не готова до нових викликів.

Чи змінилася ситуація, коли можна очікувати на те, що новий коронавірус відступить, і якими є прогнози на майбутнє – читайте у наступному матеріалі.

– Денисе Олександровичу, у перші дні березня, коли в Україні ще не було лабораторно підтверджених випадків COVID-19, ви попереджали про те, що ми не готові, тому що не маємо достатньої кількості тест-систем для визначення хвороби. Ситуація змінилася?

– На жаль, мушу констатувати, що ми маємо найгірший показник за кількістю тестів, які були проведені. На сьогодні це майже 6,5 тис. за місяць, а деякі країни роблять до 10 тис. на день. Отака невтішна статистика!

Але наразі не це наша найбільша проблема. Ми стикнулися не просто із непрофесіоналізмом влади, а із відверто злочинними діями. Яке ще можна знайти визначення для дій посадовців, які практично напередодні оголошення карантину розпродають із країни маски на мільйони гривень, при цьому податки ніхто не сплачує? Як назвати діяльність влади, коли в Україну повертали українців, дозволяючи їм вільно пересуватися, без попередження про необхідність обсервації та належного тестування на кордоні.

– Чекайте, а Санжари?

– Не більше ніж показовий виступ… В усіх європейських цивілізованих країнах робиться дуже просто. І для цього не потрібно знімати готелі, кормити когось за рахунок держави і таке інше… Людину, яка повертається із країни, де є випадки захворювання на COVID-19, інформують про те, що вона протягом карантину повинна перебувати вдома. І це жорстко (!) контролюють кожного дня. За недотримання умов – штраф.

А так привезли людей, обсіменили всі області, адже у нас є хворі рівномірно в усіх регіонах України без винятку, та ще й тестів немає, а тому виходить, що дуже багато приховано хворих. І це все я вважаю злочином, який робить влада по відношенню до населення.

– Тобто, резюмуючи, реальні цифри по кількості хворих на COVID-19 вищі?

– Значно. Наприклад, ВООЗ, базуючись на досвіді Китаю та Італії, зробили аналітику. За нею на одного загиблого від COVID-19 припадає близько 800 інфікованих. Тобто в Україні цілком ймовірно 41,6 тис. хворих (52 летальних випадків на ранок 8 квітня помножити на 800 – прим. ред.). Порівняйте з офіційними цифрами – 1668 на 9.00 8 квітня. Тобто дані занижені майже у 25 разів.

Більше того, керівництво країною навіть не розуміє, що таке «нульовий пацієнт». Наприклад, у Південній Кореї абсолютно чітко визначили першу людину, яка повернулася у країну з хворобою, коло осіб, з якими вона спілкувалася. Було забезпечено масове тестування людей на COVID-19, а тому там мають чітке уявлення про кількість інфікованих.

Наша влада, як і китайська на початку захворювання, пішла шляхом приховування інформації.

– Зрозуміло, у нас немає достатньої кількості тестів, ми не бачимо реальної картини, але хворі в лікарні потрапляють, хай і з пневмонією, скажімо, але у більшій кількості. Лікарі готові до таких викликів? Місяць назад ви говорили, наприклад, що медичні працівники не мають достатньо костюмів захисту…

– І сьогодні нічого особливо не змінилося. Адже не йдеться лише про маску та халат для медиків. Вони мають бути забезпечені костюмами, які захищають тотально.

Сьогодні все більше інформації про те, що вірус важкий, передається частіше саме контактним шляхом і дуже довго зберігається на поверхнях. Тим більше, лікарям кожного дня доводиться стикатися із величезною кількістю вірусів COVID-19, що автоматично збільшує небезпеку для них і може викликати навіть повторне захворювання.

– І тому можна зрозуміти, що медичні працівники, перебуваючи в таких умовах, масово залишають свої місця роботи?

– Їх можна, а от владу – ні, адже багато робиться неправильних і недоречних реформ. От, наприклад, можна по-різному ставитися до Уляни Супрун. З одного боку, вона припинила багато корупційних схем у медичній галузі, які паразитували десятиліттями, з іншого – розвалила систему диспансерів і санітарно-епідеміологічної служби, спеціалісти-епідеміологи не готуються, лабораторій в обласних центрах немає. І це однозначний величезний мінус.

Хоча спершу ідея була дуже хороша: системна профілактика хвороб і сімейні лікарі, які не повинні були допускати хронічних і гострих станів, а отже, диспансери просто не потрібні. Лікарі відповідально обслуговували б хворих і отримували за це заробітну плату більше ніж просто достойну. Що в результаті? Невтішна ситуація, і страждають в першу чергу пацієнти, а сама суть реформи померла. По факту, ми присутні при тотальному розвалі системи медицини. І це також злочин з боку влади.

– Чим це може закінчитися?

– Наразі прогнозувати дуже складно. Деякі місцеві влади приймають, на мою думку, правильне рішення, залишаючи диспансери та беручи фінансування на себе. В умовах децентралізації це реально. І у зв’язку з новими викликами, я впевнений, міська влада Білої Церкви має серйозно задуматися над цим. Однозначно одне – другий етап реформи медицини точно не на часі та мав би бути відтермінований.

– І це не єдине «нефахове» рішення… А як ви оцінюєте нові карантинні вимоги, закриті парки, постійне носіння маски…

– У нас вийшла цікава річ: було прийнято рішення про надзвичайну ситуацію, а деякі заходи зробили більш жорсткими, як при надзвичайному стані, тобто сплутали ці поняття. Права і свободи громадян можуть бути обмеженими саме при надзвичайному стані – тоді дотримуються всі конституційні норми, в іншому випадку ні Кабмін, ні МОЗ не можуть обмежувати права громадян. А тому будь-яка постанова КМУ наразі просто незаконна. І можливо це все в нашій країні тільки тому, що люди дозволяють над собою знущатися, а влада цим користується.

А щодо маски, то дихання свіжим повітрям, на природі, в лісі тільки підвищує імунітет, тому закрити парк «Олександрія» – неправильне рішення. Носіння маски на вулиці, якщо ви не на демонстрації, теж безглузде заняття. Але, якщо ви знаходитеся на зупинці, я вже не говорю про супермаркет чи магазин, у будь-якому громадському місті – маска обов’язкова. При цьому варто пам’ятати, що жодна маска не захистить від вірусів, це завдання респіратора. Хоча в магазинах я би порадив і рукавички обов’язково, тому що вірус все-таки більше контактний.

– І при цьому і маски, і рукавички повинні бути в наявності, щоб їх можна було вільно купити…

– Не просто купити, в усіх цивілізованих країнах на вході в супермаркети і магазини маски та рукавички дають безкоштовно, тому що турбуються про здоров’я громадян. А у нас забороняють ходити по вулицях без масок, але купити їх нереально.

Більше того, наявність засобів індивідуального захисту – лише вершина айсбергу, реально турбуватися про населення країни, значить, думати, як люди житимуть в умовах карантину, елементарно, що вони їстимуть через місяць без заробітної плати. У світі керівництва держав думають про це. Хто робить податкові канікули для підприємців, зупиняє виплати по орендах і кредитах, знижує вартість комунальних послуг на час карантину. А у нас нічого! Українцям реально нічого буде їсти через 30 днів. Влада не турбується про громадян – це справжній злочин!

– Чим усе закінчиться, страшно навіть уявити?

– Цілком реально нас чекатиме повторення 90-х ХХ століття: банди, пограбування, люди будуть елементарно боротися за їжу, щоб вижити. І це загрожує крахом країні.

– Що б ви порадили владі в нинішніх умовах?

– Нарешті зрозуміти, що лікарі – єдині люди, які здатні у разі потреби врятувати життя, а тому сьогодні кошти потрібно спрямувати на наукоємні області та медицину, а не на зарплати чиновників. Найбільший злочин від влади – це незабезпечення всім необхідним лікарів. Адже в результаті може скластися ситуація, коли люди будуть просто тихо помирати вдома, тому що частина лікарів уже пішли з лікарень: вони не готові ризикувати життям і здоров’ям без належного захисту, частину звільнили через реформу, а інші елементарно загинуть через коронавірус.

– Це насправді жахливо, здається, гірше немає куди. А на хороші новини можна сподіватися?

– Насправді, так. При такій кількості інфікування країна вже повинна була полягти давно, але ми тримаємося, напевно, у нас вище резистентність до вірусу. І це хороша новина! При тому, що вірус з часом має знижати вірулентність, слабшати, щоб вижити, а цей веде себе досить незвично і сприймається радше як бактеріологічна зброя. Саме тому сьогодні говорять про необхідність закрити кордони, хоча б на декілька місяців, щоб не спричиняти повторних хвиль зараження, як сталося наразі в Китаї.
Насамкінець хочеться побажати усім читачам міцного здоров’я та витримки і… залишайтеся вдома!

Лада Завіруха, кореспондент «Тиждень»

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!  

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе