Археологи відшукали найстарішу дерев’яну конструкцію в світі

Дерев’яний предмет, схожий на ящик чи колодязь археологи знайшли поблизу міста Остров в Чехії. Зголом їм вдалося довести, що деревина дуба, з якої виготовлена знахідка, зрізана близько 7 275 років тому.
Це робить колодязь, найстарішою з відомих дерев’яних конструкцій в світі, переконані вчені.
Дерев’яний виріб археологи знайшли ще 2018 році під час будівництва шосе. Всередині нього містилися керамічні фрагменти. Вони датовані періодом раннього неоліту, однак свідчень існування будь-якого поселення на цій території виявлено не було.
Дерев’яна конструкція складалася з 4 дубових колод, по одному на кожному розі, з плоскими планками між ними. Колодязь мав форму квадрата розміром 80 на 80 см і близько 140 см заввишки, а його ствол йшов під землю. Незважаючи на умови перезволоження, споруда відмінно збереглася - вченим вдалося навіть знайти на колодах сліди кам’яних знарядь, що використовувалися для шліфування.
У Європі науковцям відомо більше 40 об'єктів, що датуються аналогічним періодом часу як знайдений колодязб. Однак, за словами вчених, вони не були датовані за допомогою дендрохронології, і тому результати менш надійні.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе