У Білій Церкві відкрили пам'ятну дошку видатному вченому Олексію Кононському

У Білій Церкві відкрили пам'ятну дошку видатному білоцерківцю, біологу, вченому Олексію Івановичу Кононському. Вставнолено меморіальну дошку на фасаді будинку, де жив видатний вчений, розташованому по бульвару Олександрійський, 21.

Олексій Іванович Кононський був відомим біохіміком, заслуженим працівником вищої школи України, академіком Української Академії Наук, академіком Нью-Йоркської Академії Наук, академіком Російської Академії Ветеринарних Наук, доктором біологічних наук. 

Народився Олексій Іванович 27 грудня 1928 р. в м. Сквира, в селянській родині. У 1948 p. вступив до Білоцерківського сільськогосподарського інституту на ветеринарний факультет, який закінчив із відзнакою у 1953р. Потім протягом 4 років працював на виробництві завідувачем районної ветеринарної лікарні і старшим ветеринарним лікарем МТС Гвардійського району на Хмельниччині.

У 1961р. Олексій Іванович захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук. Із 1960 р. працював на кафедрі органічної і біологічної хімії: асистентом (1960–1964), доцентом (1964–1967), старшим науковим співробітником, докторантом (1967–1970), завідувачем (1970–2002) та професором кафедри (2002–2014).

Олексій Кононський заснував білоцерківську наукову школу в галузі гістології та біохімії, вихованцями якої є 7 докторів і 15 кандидатів наук, у тому числі 4 академіки, та 1 заслужений працівник вищої школи України.

Учений вів активну навчально-методичну роботу, читав лекції і проводив заняття зі студентами та аспірантами, зробив вагомий внесок у розроблення та впровадження нових методів навчання для підготовки фахівців біологічного профілю, був членом спеціалізованих вчених рад, членом редакційної колегії низки наукових журналів. Його роботи відзначено численними нагородами, грамотами та подяками.

Ініціатором встановлення меморіальної дошки став Едуард Ланін. На відкриття дошки прийшли рідні видатного вченого: донька Оксана, син Сергій та племінник Андрій. 

Читайте нас у Facebook і Telegram. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!   


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе