Найтяжча споруда на планеті сповільнила обертання Землі


Електростанцію «Три ущелини» багато експертів називають найбільш гігантським китайським проектом з часів побудови Великої стіни. І дійсно, на сьогоднішній день ця ГЕС є найбільшою в світі. Ось тільки саме завдяки «Трьом ущелинам» наша планета стала обертатися повільніше на 0,06 мікросекунд.

Найбільша в світі гідроелектростанція "Санься", що в перекладі означає «Три ущелини», була відкрита 16 вересня 2005 року. А повністю будівництво гіганта загальною вартістю понад 30 мільярдів доларів було завершене лише в 2012 році. І це не дивно: на думку Ендрю Бейн, Сари Бакстер і Адама Школьника, авторів видання «Великі подорожі», «Три ущелини» - це не тільки найграндіозніший енергетичний проект останніх десятиліть, але і найбільша інженерно-технічна споруда з часів зведення Великої Китайської стіни. Що стосується першого твердження, то ГЕС має встановлену генеруючу потужність, еквівалентну приблизно 20 атомним електростанціям.

Вражають і розміри греблі «Трьох ущелин», яка, за словами фахівців, повинна символізувати панування комуністичного Китаю над силами природи і затвердити країну в званні супердержави XXI століття. Як пише Андрій Низовский в своїй книзі «100 великих чудес інженерної думки», гребля висотою 185 метрів завдовжки 1,92 кілометри. Утворене греблею водосховище має площу 600 квадратних кілометрів. Крім свого прямого призначення, дамба зменшує небезпеку повеней. А підйом річки Янцзи, на якій і зведена гребля, покращує судноплавство і дозволяє використовувати великі судна водотоннажністю до 10 тисяч тонн.


Однак ГЕС «Три ущелини» має не тільки переваги, а й безліч недоліків. Це може здатися неймовірним, але завдяки Великій китайській електростанції зменшилася швидкість обертання Землі. Принаймні, про цей факт згадує в своїй книзі «Цікаві конструкції: своєрідне портфоліо з 50 захоплюючих споруд» Майкл Херст ( «Curious Constructions: A Peculiar Portfolio of Fifty Fascinating Structures», Michael Hearst). За словами Херста, обертання нашої планети сповільнилося на 0,06 мікросекунд. Таким чином китайська держава і справді показала свою перевагу над природою. Тепер у зв'язку з діяльністю «Трьох ущелин» доба на Землі нехай і не набагато, але подовжилася.

Якщо вірити Каміллі Уін, автору видання «Міста майбутнього: все, що має значення» ( «Future Cities: All That Matters», Camilla Ween), вся справа в величезній масі води, яку утримує гребля «Трьох ущелин». Величезне водосховище вміщує в себе 39,9 мільярди кубометрів води, завдяки яким і змінюється інерція обертання планети. Це з'ясували експерти американського відомства НАСА. Втім, фахівці запевняють, що швидкість обертання нашої планети насправді коливається досить часто, оскільки на неї можуть впливати землетруси, Місяць і рух Північного полюсу, викликані зміною клімату.

Тим часом робота китайської ГЕС вплинула не тільки на швидкість обертання Землі. Наприклад, як стверджують Дмитро Лукашанец і Катерина Лукашанец, автори видання «Червона книга. Зниклі тварини Землі», вчені вважають, що будівництво гігантської греблі поставило хрест на існуванні річкового дельфіна. Негативним чином гребля впливає і на популяції осетрових риб. Крім того, експерти побоюються за білих журавлів (стерхов), які і без того фактично зникли з лиця Землі. Стерхи, як правило, зимують на болотах, які в свою чергу регулярно піддаються ризику затоплення. Одного разу через греблі в Китаї затопило місцевість рівну за площею Сінгапуру.

Втім, варто відзначити і бонуси, які отримує довкілля від діяльності «Трьох ущелин». Три чверті виробленої в Китаї електроенергії «випускають» теплові електростанції, що працюють на вугіллі. Саме тому, як пише Ірина Родіонова, автор видання «Економічна і соціальна географія світу», Піднебесна займає третє місце в світі за запасами вугілля і перше - по видобутку. Однак пряме спалювання вугілля викликає істотне забруднення атмосфери. А ГЕС дозволяє щорічно економити цілу вугільну шахту, та й природа не страждає від шкідливих викидів.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе