Одесити навчились робити тротуарну плитку з пластикових бутилок

Побутовий “неліквід” з пластику перетворять на тротуарну плитку.

Про цей експеримент повідомляє Precious plastic Ukraine з Одеси.
Сміття сортуватимуть, дробити, робити з нього суміш і поміщати в спеціальні форми.

«Справа трудомістка і енерговитратне, але ми віримо, що це гідна альтернатива захоронення і спалення пластику», – кажуть в Precious plastic Ukraine.

Поки волонтери ще готують обладнання для створення тротуарної плитки, але процес і результат обіцяють показати найближчим часом.
Тротуарну плитку з пластика в Україні вже роблять: цех по виробництву запустили в Вінницькій області ще в кінці минулого року, повідомляє  Маяк.

Але ініціатори проекту вважають, що везти відходи на переробку до Вінниці економічно невигідно, так як транспортування зводить нанівець намагання знизити рівень забруднення навколишнього середовища. Тому місцеву сировину волонтери хочуть переробляти саме в Одесі.
Проект Precious plastic Ukraine розвиває фотограф і мандрівник Євген Хлєбніков. В Одесі він почав зі створення паркових меблів з кришок від пляшок. А трохи більше року тому відкрив студію, куди можна було здати пластик і потім дізнатися, що з нього зробили.
А передував цьому важливому проекту власноруч створений  прилад для переробки пластику. Євген сам купував деталі  на ринку, в Інтернеті.  Цю ідею запозичив у голландського інженера Дейва Хакінса.

Спочатку пластик сортують за кольорами, потім його подрібнюють і плавлять за допомогою апарату для дроблення, який обійшовся чоловікові у 100 доларів. З пластика можна зробити все, що завгодно, від ручок і пружин для блокнотів, до ялинкових іграшок.
Головна філософія  в тому, що пластик – сміття допоки ми його викидаємо. Як тільки ми його починаємо знаходити, сортувати, відділяти від органіки, він стає дорогоцінним.

 
З  переробленої сировини в світі вже давно виробляють одяг, взуття, меблі, килими, спортивне спорядження, обробку салонів автомобілів і навіть будівельні матеріали. У деяких державах налагоджено і виробництво дорожнього покриття з пластикових відходів.
Так, наприклад, близько 100 тисяч кілометрів доріг в Індії зараз складаються з переробленого пластику. У 2015 році ця країна стала першою в світі, в якій дороги стали робити з цього виду сировини. «Асфальт» виробляють з подрібнених пластикових пляшок, змішаних з бітумом.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе