Кучма покинув Тристороннью контактну групу по Донбасу


Леонід Кучма 28 липня вирішив покинути Тристоронню контактну групу щодо вирішення конфлікту на Донбасі. Другий президент України двічі очолював українську делегацію ТКГ.

Інформацію про це підтвердили в пресслужбі Офісу Президента. Глава держави Володимир Зеленський заявив, що робота Кучми в мінському процесі була надзвичайно важливою та водночас складною.

Глава держави також зазначив, що з повагою та пошаною ставиться до його рішення про припинення участі в діяльності ТКГ.
В Офісі Президента журналістам "НВ" заявили, що вся справа у похилому віці Кучми. Цього року йому виповниться 82 роки.

Йому фізично було важко справлятися, – сказав співрозмовник.

Реакція самого Кучми

Сам Кучма заявив, що протягом останнього року робота ТКГ була відновлена і значно просунулася, був здійснений ряд важливих кроків, досягнуті важливі домовленості. Водночас причини свого кроку він наразі не пояснив.

Другий президент також зазначив, що й надалі в разі необхідності готовий ділитися досвідом та надавати консультації щодо кроків на шляху до встановлення миру.

Що відомо про участь Кучми в ТКГ щодо Донбасу
  1. Кучма брав участь в переговорах по Донбасу з перших тижнів війни та був повноважним представником України в ТКГ.
  2. У 2014 році він підписав від офіційної української сторони так званий Мінський протокол. У вересні 2018 року вперше заявив про свій відхід з контактної групи по Донбасу.
  3. В червні 2019 року президент Володимир Зеленський знову призначив його представником України в контактній групі по Донбасу.
Хто входить до нового складу делегації ТКГ

Українську делегацію у Тристоронній контактній групі очолював Кучма. Першим заступником є віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Ще одним заступником є голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко. Заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Юлія Свириденко – представниця України в робочій підгрупі з соціально-економічних питань. Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін є представником України в робочій підгрупі з політичних питань. Заступник міністра оборони Олександр Поліщук представляє Україну в робочій підгрупі з безпекових питань. Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова є представником України в робочій підгрупі з гуманітарних питань.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе