Зимова субсидія-2020: Кому призначать автоматично та що зміниться для білоцерківців?

  • Субсидія в Білій Церкві
Ряд положень, які уряд зробив «тимчасовими» через карантин, продовжують діяти. Зокрема, базову норму оплати за комуналку, яка є складовою формули розрахунку субсидії залишили на рівні 15%. Соціальні нормативи, з яких держава рахує, яку частину комуналки покрити субсидією, навпаки збільшили на 50%. Водночас є й неочікувані «сюрпризи» — пільга на оплату комуналки тепер є частиною сукупного доходу на призначення субсидії. Розказуємо, які є ще новації та на що варто звернути увагу.

 Кому перепризначать «автоматом»? 

Управління соцзахисту з жовтня почне здійснювати білоцерківцям автоматичний перерахунок субсидій на опалювальний період 2020-2021 років. 

Заяву з декларацією на призначення субсидій мають подати знову ті люди, у яких відбулися зміни в домогосподарстві (купівля/продаж на суму 50 тисяч гривень; зміна складу прописаних людей в помешканні тощо). А хто мав субсидію влітку чи у минулий опалювальний період, змін у домогосподарстві не відбулося, отримають перерахунок в автоматичному режимі, без додаткового звернення.

За постановою Кабміну №247 автоматичний перерахунок держдопомоги можуть отримати переселенці, орендарі житла, люди, які отримують субсидію на скраплений газ, пічне паливо; родини, в складі яких є повнолітні без доходів та якщо кількість мешканців житла, більша ніж у ньому прописана. 

Раніше такі отримувачі субсидій мали звертатися з новою заявою та декларацією про доходи кожні півроку, щоб отримати субсидію на літо чи на зиму.

У неопалювальний період субсидію могли не нарахувати через невеликий розмір платіжки за комуналку. Але це не значить, що таке домогосподарство вибуло з програми. Перевірити це можна на ресурсі Мінсоцполітики за цим посиланням: subsidii.ioc.gov.ua

Вплив карантину 

У положенні призначення субсидій вказано, що їх припиняють надавати, якщо є борги за комунальні послуги, в домогосподарстві відбулась зміна складу сім’ї чи майнові зміни, про які не було повідомлено управління соцзахисту. 

Однак на час карантину Кабмін заборонив зупиняти виплату вже призначених субсидій у всіх випадках, крім двох: переїзд родини або смерть самотнього субсидіанта. При цьому зняти субсидію все ж таки можуть через зміни в домогосподарстві, про які не було повідомлено соцзахист. 

Також для призначення субсидій будуть враховуватись доходи за перший та другий квартал 2020 року.

Серед доходів записали й дві нові категорії, які враховують в середньомісячний сукупний дохід: Пільги на оплату ЖКП, придбання палива та скрапленого газу. Грошове забезпечення військовослужбовців. Крім виплат, які отримують безпосередньо під час участі в АТО / ООС.

Якщо людина, що має пільгу на сплату комунальних послуг, на зиму хоче перейти на житлову субсидію, то в її сукупний дохід буде включений і розмір пільги. Велика пільга може зменшити субсидію. 

До того ж продовжують діяти причини, через які можуть не призначити субсидію:
 
- Опалювальна площа квартири понад 120 квадратних метрів, а приватного дому — понад 200 квадратних метрів. Норму не застосовують до дитбудинків сімейного типу, багатодітних сімей. 
- У власності є транспортний засіб, випущений менш ніж п'ять років тому (крім мопеда і причепа). Винятком є транспорт, отриманий безкоштовно чи на підставі пільги через соцдопомогу. 
- У складі сім'ї є повнолітні безробітні, одержувачі доходу менше мінімалки, ті, які не сплачують єдиний соціальний внесок. Це не стосується студентів і одержувачів соцпенсії. 
- Протягом року перед зверненням за субсидією була здійснена купівля чи продаж на суму понад 50 тисяч гривень (крім оплати лікування); 
- Борг на оплату комуналки більше трьох місяців, на суму понад 340 гривень;
 - У складі сім’ї є неплатник аліментів (більше трьох місяців).

Як подати документи на субсидію онлайн 

Якщо звертаєтесь за субсидією вперше — це можна зробити через ресурс Міністерства соцполітики: subsidii.mlsp.gov.ua Після реєстрації через електронний цифровий підпис або BankID (дійсно для клієнтів ПриватБанку, Monobank, Конкорд банк, Банк Південний) чи через IDcard (паспорт) ви зможете заповнити електронну заяву, декларацію. 

Друкувати її не треба, надсилаєте в електронному вигляді на управління соцзахисту, де мають опрацювати та дати відповідь.
 
Пакет документів, який отримає електронною поштою управління соцзахисту мають розглянути протягом 10 днів. Відповідь «призначена/не призначена субсидія» заявник отримає після цього терміну. 

Читайте також: Білоцерківські чиновники відмовляють пенсіонерам у субсидіях (Відео)




Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе