Запали свічку пам’яті: Білоцерківців закликають вшанувати пам’ять жертв Голодомору

  • Запали свічку пам’яті
Біла Церква разом зі всією Україною в останню суботу листопада долучається до акції «Запали свічку пам'яті». 

Щороку у четверту суботу листопада Україна і світ вшановують пам'ять жертв Голодомору 1932−1933 років. Це вже 87-мі роковини геноциду. 

В межах Білої Церкви під час голодомору померло близько 5 тисяч чоловік. Сьогодні відомі імена близько 400 осіб, які були репресовані в місті та районі.

Завдяки опитуванням свідків Голодомору 32-33 рр., які пережили його в Білій Церкві, вдалося встановити прізвища 108 жителів, які померли від голодної смерті.

За різними підрахунками голод забрав від 7 до 10 мільйонів людських жертв.

В Українському інституті національної пам'яті зазначають, що до збереження пам'яті про Голодомор може долучитися кожен, наприклад, записавши спогади ще живих очевидців геноциду або передавши до музею сімейні артефакти, що збереглися з того часу.

А вшанувати пам'ять жертв Голодомору в умовах карантинних обмежень можна традиційною хвилиною мовчання о 16:00, 28 листопада, а також запаливши на підвіконнях своїх осель свічку у пам'ять про вбитих голодом.

Голодомор — акт геноциду українського народу, здійснений керівництвом ВКП (б) та урядом СРСР у 1932−1933 роках шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР та Кубані. Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Визнання Голодомору 1932−1933 років геноцидом українського народу законодавчо закріплене Законом України «Про Голодомор 1932−1933 років в Україні», ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року. Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 р. Й. Сталіна, В. Молотова, Л. Кагановича, П. Постишева, С. Косіора, В. Чубаря, М. Хатаєвича визнано винними в організації Голодомору.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе