В Києві відкрили Андріївську церкву після довгих 11 років реконструкції

  • В Києві відкрили Андріївську церкву після довгих 11 років реконструкції
  • В Києві відкрили Андріївську церкву після довгих 11 років реконструкції
  • В Києві відкрили Андріївську церкву після довгих 11 років реконструкції
  • В Києві відкрили Андріївську церкву після довгих 11 років реконструкції
Сьогодні, 15 грудня, Андріївська церква відчинить двері для відвідувачів. Щонеділі та на свята тут відбуватимуться богослужіння, а в інші дні церква працюватиме як музей.
Пишно оздоблена барокова церква XVIII ст. на пагорбі, з якого відкривається вид на найстаріші квартали Києва, безперечно, є однією з візитівок не тільки України – це пам’ятка історії, архітектури та живопису XVIII ст. світового значення. Церква збудована у 1747-1762 роках у стилі бароко за проєктом видатного архітектора Бартоломео Растреллі.
На всі роботи витратили 5,3 мільйона доларів. При цьому довелось робити бетонні укріплення самої гори, на якій стоїть церква, підвести майже нові фундаменти та серйозно реставрувати внутрішнє та зовнішнє оздоблення, відновивши оригінальний колір стін.
Головним викликом реставраторів стала реконструкція іконостасу включно із живописом середини 18-го століття авторства видатного Растреллі. Адже в Андріївській церкві зберігся єдиний у світі бароковий іконостас, який проєктував Растреллі.
Іконостасу нарешті повернули автентичне розташування ікон, які не правильно туди встановили реставратори часів радянщини. Вони поняття не мали про канонічність розташування ікон та не занурившись у питання – поставили ікони у "чужі" рами, адже частина з них має схожі розміри. Ікон, які змінили своє первісне місце розташування виявилося 13 з 39.
Загалом у церкві 68 полотен 18 століття і 2 великі картини середини 19 століття. Вже від сьогодні можна вперше побачити іконостас саме в тому вигляді, у якому він створювався у середині 18 століття.
Цікаво, що коли реставрували картину Платона Бориспольця "Проповідь Андрія Первозваного", то на ній помітили схожість одного з персонажів з образом Тараса Шевченка. Мистецтвознавці дійшли до висновку, що на ній таки зображений Шевченко. Художник був його товаришем, а в час написання картини Шевченко був арештований. Найімовірніше, друг-митець увічнив його в образі вершника.



Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе