Дитячий омбудсмен підтримує ініціативу вчителів та батьків про заборону Тік Току

Через трагічні випадки з дітьми в одній школі на Київщині зібрали понад 10 тисяч підписів за заборону відомої соціальної мережі тікток. Уповноважений з прав дитини в Україні Микола Кулеба підтримує таку ідею, повідомляє УНН. 

Кулеба вважає, що в Україні треба заборонити соцмережі, в яких відсутній контроль за шкідливим контентом для дітей. Зокрема, йдеться про платформу тікток.

Він розповів, що йому зателефонувала директорка однієї зі шкіл поблизу Києва, і сказала, що там зібрали понад 10 тисяч підписів від вчителів і батьків щодо заборони тіктоку.

До того ж, така практика на сьогодні існує й в інших країнах, наприклад у США чи в Італії.

"Однозначно, я за заборону таких деструктивних мереж, тому що вони неконтрольовані. Але це має робити провайдер – власник тікток так само, як фейсбук чи ютуб, має контролювати контент і не дозволяти оприлюднення деструктивного контенту. Цього, як раз, у тікток немає,"– наголосив дитячий омбудсмен.

Чи можуть в Україні заборонити тікток? 

За словами Кулеби, впровадження заборони користування TikTok на законодавчому рівні лежить на парламенті.

"Я не маю таких повноважень. Хтось з парламенту має подати законопроєкт. Якщо парламент підтримає, то ця мережа в Україні може бути заборонена", – наголосив він.

На сайті електронних петицій до Президента сьогодні зареєстрували петицію щодо заборони соціальної мережі TikTok в Україні. Станом на сьогодні, 19 лютого, таке звернення підписали 64 людини. До кінця збору голосів є 89 днів.

Що відомо про трагічні випадки в Україні

Експерти наголошують, що тенденція суїцидальних настроїв серед молоді в останні місяці дуже зросла. І до цього можуть бути причетні тренди та популярні відео з тіктоку. Також поширюються чутки про нові "групи смерті" на кшталт "Синього кита", які доводять дітей до самогубства.

Так, 18 лютого до лікарні "Охматдит" доправили хлопчика, який вдома наковтався пігулок. Наразі стан дитини стабільний і загрози життю вже немає.

А 17 лютого в Умані дві восьмикласниці наковтались таблеток і потрапили до лікарні. Вони приймали препарат "Дротаверин" в приміщені школи – випили по 10 таблеток. Наразі учениці знаходяться під наглядом медиків.

Також в академічному ліцеї "Гармонія" у місті Боярка дві учениці сьомого класу випили по 40 таблеток "Дротаверину". Одна з дівчат померла, інша потрапила до лікарні. У пресслужбі поліції висловили здогад, що дівчата потрапили під вплив маніпулятивних відео у соцмережі тікток на кшталт: "Випий 40 таблеток і подивись, що буде".

Що відомо про препарат "Дротаверин"

Це спазмолітик, аналог "НОШ-ПИ". Одна таблетка "Дротаверину" містить 40 міліграмів дієвої речовини. Допустима норма для дітей від 12 років – 160 міліграмів (4 таблетки). Передозування препаратом може призвести до смерті.

Крім того, почастішали випадки самогубств серед підлітків: за два місяці 2021 року у Києві та області нараховується вже 9 інцидентів, пов’язаних з спробами покінчити з життям. І 7 з них закінчилися смертю.

Читайте також: У Києві та області – хвиля суїцидів серед підлітків. Є версія, що діти були учасниками "груп смерті".




Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе