Яскравий зорепад Персеїди над Білою Церквою: коли і де спостерігати

Згідно з даними Астрономічного календаря, який щорічно видає Головна астрономічна обсерваторія НАН України, потік Персеїди триває з 15 липня до 24 серпня.

Це неймовірне видовище повторюється щорічно в середині серпня. 

Найкраще спостерігати метеори в ніч максимальної дії потоку — для Персеїд це ніч з 11 на 12 серпня чи, можливо, з 12 на 13 серпня. Про це пише учений-астроном, завідувач лабораторії Головної астрономічної обсерваторії НАН України Іван Крячко у науково-популярному астрономічному інтернет-журналі «Наше небо».

«Фахівці прогнозують, що в серпні цього року можна буде бачити протягом години понад 40 метеорів з потоку Персеїди. Щоправда, цю можливість матимуть ті спостерігачі, над якими буде темне зоряне небо, тобто без світлового забруднення», — зазначає Іван Крачко.

Він розповідає, що не обов’язково під час спостережень Персеїд пильно розглядати ділянку неба, де міститься радіант потоку, тобто те місце з якого, як здається, вилітають метеори. Треба просто дивитися на зоряне небо протягом тривалого часу і тоді ви гарантовано побачите «зорі, що падають з неба». 

До слова, Управління метеороїдів NASA в ніч з 11 на 12 серпня планує показати їх у прямому етері на Facebook, Twitter та YouTube. Трансляція буде з 6 до 13 години за літнім київським часом, тобто вже в денний час для України! Якщо в ніч на 11 серпня небо буде хмарним, то етер спробують провести знову 12—13 серпня в той самий час. 

Що таке зорепад Персеїди

"Зорепад" - це умовна назва події. Насправді в цю ніч ми зможемо спостерігати потік згораючих метеоритів. Щорічно приблизно в серпні наша планета проходить сузір'я Персея крізь хвіст комети Свіфта-Туттля. Потрапляючи в атмосферу Землі, уламки комети згорають і нагадують падаючі зірки.

Для спостереження рекомендується виїхати з освітлених місць і вибрати безхмарну ніч. У цю ніч також можна зробити красиві фотографії. Для цього вибирайте фотоапарат зі штативом і використовуйте максимальну витримку. 

Читайте також: У Білій Церкві вперше відбувся чемпіонат з кібер-спортивної гри DOTA2.

 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе