«Вогнехреща» та перші шини Майдану: що було 8 років тому

8 років тому, 19 січня 2014 року на Майдані стало переломним днем, коли мирний протест проти чинної влади перейшов у збройне протистояння активістів та «Беркуту». У цей день на вулиці Грушевського мітингувальники запалили перші шини, а міліція застосувала зброю та водомети. Ті події називали "Криваве водохреще" або "Вогнехреща".

Такі дії стали відповіддю на так звані "диктаторські закони", які проголосували 16 січня. Направлені на звуження конституційних прав і свобод громадян. Були прийняті Верховною Радою з порушенням установленої процедури голосування. Вони забороняли рухатися в колоні більше ніж 5 авто, передбачали 15 діб арешту за встановлений намет, затримання за порушення організації мітингу та ув'язнення за маскування чи захисний шолом.

На знак протесту активісти Майдану рушили на вулицю Грушевського в бік Кабінету міністрів та Верховної Ради — тоді урядовий квартал був заблокований бійцями «Беркуту». Силовики застосували проти активістів травматичну зброю, світло-шумові гранати, та водомети, які заборонені при мінусовій температурі. Протестувальники ж кидали «коктейлі Молотова», каміння та вперше створили димову завісу, підпаливши покришки. Також того дня підпалили автобус МВС. Силовики через це заявляли, що поливали з водометів саме автобус, а не людей. Воду лили й на бруківку перед собою — вона перетворювалася на лід.

З усього міста мешканці звозили шини до вулиці Грушевського, але автівки зупиняла міліція. Протистояння тривало всю ніч. За добу понад 100 активістів дістали поранення, силовики також відзвітували про кількадесят постраждалих у своїх лавах.

У наступні дні протести лише посилювалися. 20 січня поранення від пострілів силовиків дістали близько 200 людей. «Беркут» 22 січня пішов у наступ на барикади «майданівців». Зранку того ж дня силовики вбили перших активістів. Біля стадіону «Динамо» на вулиці Грушевського від поранення свинцевою картеччю загинув учасник протестів Сергій Нігоян. За три години після нього — вбили Михайла Жизневського.

Загалом з 19 по 22 січня 2014 року у силовому протистоянні між майданівцями та силовиками постраждали 240 людей, четверо загинуло, це були перші загиблі під час протестів, 24 людини отримали важкі поранення. Підозрюють у цих злочинах, зокрема, 16 співробітників «Беркуту».

18-19 лютого 2014 року під час так званої антитерористичної операції загинули 17 людей, понад 200 отримали поранення, майже третина з них дістали тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження. 20 лютого 2014 року унаслідок розстрілу активістів на вулиці Інститутській у Києві загинули 48 людей, 157 дістали поранення, зокрема 80 із вогнепальної зброї. Цього дня були вбиті також 4 правоохоронців. За розстріл протестувальників судять 5 екс-співробітників «Беркуту», яким інкримінують вчинення терористичного акту, вбивство 48 протестувальників, замахи на вбивства 80 людей.

Читайте також: Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет приїхав у Білу Церкву, щоб оглянути заклади освіти.



Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе