Добровольцям дозволили застосовувати особисту мисливську зброю під час виконання завдань тероборони

Членам добровольчих формувань територіальних громад дозволили використовувати особисту мисливську та стрілецьку зброю під час виконання завдань.

За відповідний законопроєкт №6302 на засіданні 27 січня проголосували 278 народних депутатів.

Документ пропонує внести до закону «Про основи національного спротиву» дозвіл членам добровольчих формувань територіальних громад застосовувати під час виконання завдань тероборони особисту мисливську зброю, стрілецьку зброю, інші види озброєння та боєприпаси до них у порядку, визначеному урядом.

Відповідна постанова Кабінету міністрів набула чинності з 1 січня 2022 року. Також, згідно із законопроєктом, на громадян України, зарахованих до складу добровольчих формувань територіальних громад, під час участі у підготовці та виконанні завдань тероборони поширюється дія статутів ЗСУ.

Так, постанова уряду передбачає, що зброя добровольців може бути у зарядженому стані та поза спеціальним чохлом, але винятково під час виконання ними завдань територіальної оборони. Водночас необхідно мати при собі дозвіл на право зберігання такої зброї, основних частин зброї та пристроїв і посвідчення добровольця територіальної оборони.

Також усі добровольці, які застосовують особисту зброю та набої до неї, мають керуватися принципами:

  • неминучості — застосування зброї під час виконання завдань тоді, коли це є абсолютно очевидним та необхідним;
  • військової необхідності — застосування зброї під час виконання завдань тероборони, коли в інший спосіб реалізувати право на самооборону та/або виконати поставлені завдання неможливо;
  • пропорційності — застосування зброї під час виконання завдань тією мірою, якою це необхідно для досягнення мети самооборони та/або виконання поставлених завдань, якщо це не заподіє стороннім людям та цивільним об’єктам надмірну шкоду, якщо порівняти з очікуваними конкретними військовими перевагами.

Зокрема, застосовувати зброю можна для захисту цивільних людей та об’єктів, відбиття нападу або запобігання загрозі нападу на об’єкти, що охороняються, звільнення захоплених об’єктів, знищення ворожої зброї, затримання, роззброєння або знешкодження людей, що причетні до збройної агресії тощо.

Летальне застосування зброї під час виконання завдань дозволяється для індивідуальної самооборони, самооборони, а також для відсічі та стримування збройної агресії проти України. Але в такому разі добровольці мають вжити заходів щодо збереження людського життя та мінімізації можливості поранення цивільних, які не беруть участі у збройній агресії. 

Про тероборону

Відповідний закон про тероборону набув чинності від початку 2022 року. Він урегульовує питання розвитку територіальної оборони, організації руху опору та відповідної підготовки українців до національного спротиву.

1 січня очільником Сил тероборони президент призначив бойового генерала Юрія Галушкіна.

Ексглава президентської партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко зазначав, що закон є частиною плану зі скасування в Україні обов'язкового військового призову. Зробити це хочуть уже з 2023 року.

До складу Сил тероборони входять командування, 4 регіональні управління, 25 бригад (по одній у кожній області та в Києві) й орієнтовно 150 батальйонів (один на район). 

Читайте також: У Білій Церкві вшанували пам’ять жертв Голокосту (Відео)​​​


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе