Платні пакети, реєстрація на ЗНО та штрафи для ФОПів: що зміниться з 1 лютого

Лютий принесе кілька важливих змін. Так, тепер громадянам доведеться платити більше за поліетиленові пакетики у супермаркетах.

Крім того, зміниться вартість газу для українців, які відмовилися від річного тарифу, і платять за блакитне паливо відповідно до тарифу Місячний.

Що ще зміниться в Україні з 1 лютого 2022 року – читайте у матеріалі.

Платні пластикові пакети

Заборона на безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів в Україні почала діяти ще у грудні 2021 року. Але досі магазини встановлювали їхню вартість на власний розсуд.

Однак із 1 лютого українці платитимуть за пластикові пакети у супермаркетах від 2 до 3 грн. Зокрема, вартість пакета без ручок та з бічними складками становитиме 2 грн, з ручками та без бічних складок – 2,5 грн, з ручками та бічними складками – 3 грн.

Згідно з законом, заборона поки не стосуватиметься надтонких пакетів, що призначені для пакування свіжої риби і м’яса. За порушення законодавства передбачений штраф від 8,5 тис. до 17 тис. грн, у разі повторного правопорушення – до 34 тис. грн.

Штрафи для підприємців

З 1 січня 2022 року використання касових апаратів стало обов’язковим для фізичних осіб-підприємців другої-четвертої груп. Тепер сума штрафу за порушення застосування реєстратора розрахункових операцій (РРО) залежить від кількості незаконних операцій.

У разі першого такого порушення – це 100% від суми чека, у разі повторного – 150% від суми чека.

Але 1 лютого Верховна Рада може розглянути внесення змін до закону про РРО щодо тимчасового незастосування штрафів. Зокрема, у законопроєкті пропонують, щоб із 1 січня до 1 лютого 2022 року штрафи за незастосування РРО взагалі скасувати.

А з 1 лютого підприємцям, які до 1 квітня встановлять РРО, штраф до кінця року за порушення хочуть зменшити в 10 разів. Втім, якщо закон не ухвалять, то з 1 лютого 2022 року штрафи доведеться платити у повному обсязі.

Ціна на газ

У лютому вартість природного газу для побутових споживачів, які перейшли на тариф Річний, коливатиметься від 7,70 до 11,99 грн за 1 куб. м.

38 газопостачальних компаній встановили ціни нижче 8 грн за 1 куб. м. Найменшу річну ціну на газ у розмірі 7,70 грн за 1 куб. м запропонувала компанія ЕРУ Людям.

Компанія Neogas просить 7,80 грн за 1 куб. м. Далі йдуть Евода Трейд КП Луцькводоканал (7,88 грн), Черкасигаз Збут і Уманьгаз Збут (7,89 грн), Палівенерго (7,90 грн), Енергогарантія (7,95 грн).

Газопостачальна компанія Нафтогаз України запропонувала традиційну ціну на блакитне паливо – 7,96 грн за 1 куб. м.

Для споживачів,  які відмовилися від річного тарифу, традиційно діятиме Місячний. Одним із найнижчих його встановили компанії Eнерджі Трейд Груп (7,78 грн за 1 куб. м), Маргаз, Галнафтогаз, Полтавагаз Збут (7,99 грн за 1 куб. м) і Київські енергетичні послуги (YASNO) – 8,46 грн за 1 куб. м.

Найвищі місячні тарифи у лютому встановили газопостачальні компанії Енергія країни (43,46 грн за 1 куб. м) і Світлогаз (37,99 грн за 1 куб. м).

Реєстрація на ЗНО

Із 1 лютого розпочнеться реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні. Вона триватиме до 9 березня.

Керівники закладів освіти зможуть зареєструвати учнів (слухачів, студентів) для проходження державної підсумкової атестації (ДПА) у формі ЗНО також до 1 березня 2022 року.

В Українському центрі оцінювання якості освіти нагадали, що учасники зможуть пройти тестування безкоштовно, за державний кошт, максимум з п’яти предметів.

Якщо майбутній абітурієнт хоче написати ЗНО більше, ніж із п’яти навчальних предметів, за це потрібно буде додатково заплатити.

Вартість тестів відрізнятиметься залежно від того, чи є у сертифікаційних роботах завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю, оскільки їх перевіряють екзаменатори, чию працю потрібно оплатити.

Але вже відомо, що у 2022 році, щоб додатково написати тест з однієї з іноземних мов, потрібно буде сплатити 789 грн. Вартість складання інших навчальних предметів (історія України, географія, фізика, хімія чи біологія) становитиме 354 грн.

Докладніше про реєстрацію для складання додаткових навчальних предметів під час зовнішнього незалежного оцінювання обіцяють повідомити пізніше. Більше про реєстрацію на ЗНО-2022 можна дізнатися за посиланням.

Вакцинація проти поліомієліту

1 лютого в Україні розпочинається кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту. Її перший етап охопить дітей віком від 6 місяців до 6 років, які пропустили вакцинацію за Національним календарем. Він триватиме три тижні.

Передусім батькам необхідно перевірити вакцинальний статус дитини. Для цього вони повинні ознайомитися з Національним календарем профілактичних щеплень і переглянути дані про вакцинацію у медичній карті.

Якщо якогось зі щеплень не вистачає, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра.

Зазначимо, що поліомієліт – інфекційне захворювання, яке є небезпечним для життя. В 1 з 200 випадків він спричиняє невиліковний параліч. 5–10% з тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, помирають через ураження паралічем саме дихальних м’язів.

Ліків від цієї хвороби не існує, тому єдиним і безальтернативним захистом є вакцинація.

Читайте також: В індустріальному парку Біла Церква запустили виробництво з переробки пластику.



 
 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
  • У Білій Церкві хлопець вдарив ножем 14-річну дівчину
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе