"Українізація" в дії - в Білій Церкві перейменували вулиці

У нових назвах вулиць буде увіковічнено імена відомих українців, у тому числі й білоцерківців: історичних постатей, військових, державних діячів, науковців, освітян. 

Як зазначила Білоцерківська міська рада - зміна назв вулиць не нестиме фінансового навантаження для місцевого бюджету та мешканців громади.

Нагадаємо, що в Україні значна кількість власних назв, що позначають вулиці, площі, проспекти тощо, пов’язана з росіянами, чиї життя та діяльність не мають стосунку до України, її історії, науки, культури.

Тому, Експертна рада  Міністерства культури та інформаційної політики України визначила ТОП-10 найбільш вживаних в Україні «російських» урбанонімів, рекомендованих до перейменування в першу чергу. 

До ТОП-10 найчастіше вживаних топонімів входять: 

1. Юрій Гагарін;
2. Олександр Пушкін;
3. Іван Мічурін;
4. Валерій Чкалов;
5. Максим Горький;
6. Михайло Лермонтов;
7. Олександр Суворов;
8. Володимир Маяковський;
9. Олександр Матросов;
10. Володимир Комаров.

З метою мінімізації впливу радянсько-російських наративів на світогляд українців, встановлення історичної справедливості та відновлення української історично-національної топоніміки, Експертна рада МКІП рекомендує розглядати можливість заміни вищезазначених назв під час проведення перейменувань вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших урбанонімів.

Читайте також: Від початку війни в Україні, 60 % переселенців втратили роботу 




Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе