Нацбанк радить громадянам відмовитися від банкнот з пошкодженнями

Національний банк України попереджає про небезпеку потрапляння в готівковий обіг банкнот гривні, навмисно пошкоджених банками під час дії воєнного стану, з територій, які перебувають у тимчасовій окупації. 

Про це повідомили на сайті Нацбанку.

Під час розрахунків громадянам варто відмовитися від таких банкнот, адже ці гроші були викрадені окупантами або мародерами із захоплених відділень банків. Українцям рекомендують наступне. 
"Якщо під час розрахунків вам пропонують пошкоджену банкноту, краще відмовитися та попросити іншу. Доречним також буде повідомити про розповсюджувачів таких банкнот Національній поліції України, щоб зупинити дії зловмисників."

Також пояснюють чому банки могли пошкодити банкноти:

"Ураховуючи проведення воєнних (бойових) дій чи їх можливу загрозу, відповідно до вимог нормативно-правових актів Національного банку, банки у разі неможливості вивезти готівку мають здійснити її пошкодження, щоб привести банкноти в неплатіжний стан." 

У неплатіжних банкнотах можуть бути механічні отвори, часткові зафарбовування, або інші пошкодження. Усі ці банкноти перестали бути платіжним засобом. Зважаючи на це, Національний банк просить громадян та бізнес бути пильними та не ризикувати втратою коштів у разі отримання таких купюр.

НБУ пояснює, що потрібно робити, якщо у себе ви виявили такі купюри:

У разі виникнення сумніву громадянам потрібно звертатися в будь-який банк. Пошкоджені банкноти під час дії воєнного стану обміну не підлягають, а вилучаються для подальшого проведення досліджень Національним банком. Підроблені та навмисно пошкоджені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості. Про вилучення з обігу таких банкнот інформуються правоохоронні органи, які здійснюватимуть відповідні розслідування.

Зауважимо, що Нацбанк рекомендує українцям віддавати перевагу безготівковим операціям, які є безпечнішими в умовах воєнного стану.


Читайте також : Вночі на 25 серпня росія завдала ракетного удару по Київщині 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе