У наступні пів року рф намагатиметься повернути ініціативу на полі бою — ISW

Протягом наступних шести місяців росія проводитиме підготовку до рішучих стратегічних дій, щоб повернути собі ініціативу та покласти край поточній низці оперативних успіхів України.

Про це поввдомив Інститут вивчення війни (ISW).

Як зазначають аналітики, протягом останніх одинадцяти місяців росія не змогла досягти більшості своїх основних оперативних цілей в Україні. Зокрема, російським військам не вдалося захопити Київ, а також Донецьку та Луганську області, утримати завоювання у Харківській області чи утримати стратегічне місто Херсон.

При цьому російська кампанія генерала Сергія Суровікіна, спрямована проти критично важливої інфраструктури України наприкінці 2022 року, також не призвела до значних оперативних результатів та не деморалізувала українське суспільство, як, ймовірно, сподівався кремль. Водночас президент росії володимир путін та інші російські високопосадовці продовжують повторювати, що рф не відмовилася від своїх максималістських цілей, попри поразки російських військ на полі бою.

"Хоча Путін не змінив своїх цілей щодо війни, з'являються свідчення того, що він змінює фундаментальні аспекти підходу росії до війни, зробивши кілька нових напрямків зусиль", — зауважує ISW. 

Зокрема, наприкінці 2022 року кремлівські чиновники відновили поширення заяв про те, що існування незалежної України загрожує суверенітету і культурі росії, виправдовуючи російське вторгнення і російські жертви, що тривають, неминучими і необхідними заходами "самооборони".

При цьому в ISW зазначають, що зусилля кремля щодо підготовки до ймовірно намічених рішучих стратегічних дій у 2023 році не виключають зусиль кремля щодо створення умов для затяжної війни.

"ISW не прогнозує "останньої спроби" росії виграти війну в Україні. Війна не закінчиться, і росія не обов'язково програє, якщо будь-яка з можливих дій, що обговорюються нижче, зазнає невдачі", — йдеться у повідомленні.

Читайте також: На півночі Київщини мінують ймовірні шляхи наступу військ рф 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе