Наслідки повномасштабної війни для екології Київщини - погляд з супутника

Спалені ліси та поля. Забруднені ріки та ґрунт. Затоплені міста та села. В Україні тільки починають підраховувати шкоду для екології внаслідок повномасштабного російського вторгнення.

За даними Державної екологічної інспекції станом на січень 2023 року, за 11 місяців військової агресії РФ збитки для екології України складають вже понад 1 трильйон 743 мільярди гривень, або понад 47,6 мільярда доларів. І це тільки приблизні розрахунки, поки досі залишається окупованою частина українських територій.

Журналісти проєкту «Схеми» (Радіо Свобода) зібрали супутникові знімки, які ілюструють, наскільки постраждала природа після 24 лютого 2022 року, і показали їх екологам, які спрогнозували, який в майбутньому це матиме вплив на довкілля та його відновлення.

«Наразі в Україні встигають підраховувати збитки тільки від прямої шкоди військової агресії: ракетні атаки на підприємства та цивільні об’єкти, масштабні обстріли, пожежі. Ми поки попередньо оцінюємо шкоду, завдану екології. Що стосується тимчасово окупованих територій, то це можливо поки лише за допомогою супутникових знімків, але фінально це буде розраховуватися тільки після доступу на ці території та відповідних досліджень. При належному фінансуванні ми зможемо повністю оцінити шкоду довкіллю за 10 років або навіть менше», – пояснив заступник начальника Державної екоінспекції столичного округу Андрій Вагін.

Дамба на річці Ірпінь, Київська область

Щоб ускладнити рух російських військ в напрямку Києва, ЗСУ навесні 2022 року підірвали дамбу на річці Ірпінь. Це дозволило зупинити наступ армії РФ. У подкасті Інституту сучасної війни (Modern War Institute) полковник Джон Спенсер, який очолює відділ досліджень міської війни в ІСВ (MWI), розповідав: «Тільки приїхавши на місце подій, ми зрозуміли, наскільки вигадливо українці використали свої річки для оборони Києва. Вони могли просто підірвати дамби і все затопити. Але вони запросили водних інженерів, які розрахували, на скільки потрібно відкрити загати, щоб зробити землю непрохідною, але одночасно не затопити всі села». У такий спосіб річка Ірпінь стримала російські війська, але все ж підтопила декілька сіл: Демидів, Козаровичі, Червоне, Гута-Межигірська, Горенки та Мощун.

За допомогою супутникових знімків Planet Labs журналісти «Схем» змогли розрахувати приблизний масштаб затоплення у той момент – це понад 25 км2, для порівняння, це вдвічі більше за місто Вишгород на Київщині.

За даними Держекоінспекції, згодом площа затоплення збільшилась до 46 км2. Тоді були вимиті пестициди та агрохімікати з сільськогосподарських угідь, будівельні матеріали з майданчиків, фарби з металообробного цеху та важкі метали з електричної інфраструктури.

«Був ризик того, що буде значно забруднено річку Ірпінь внаслідок стоку добрив та інших хімічних елементів, але, за нашими даними, цього, на щастя, не сталось», – каже Андрій Вагін.

Читайте також: У Білій Церкві взялися за "латання" доріг - суми ростуть 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе