Тур вихідного дня по Київщині - популярний київський гід та краєзнавець радить відвідати Білу Церкву та об'єкти поблизу неї

Топ-5 цікавих місць на Одеській трасі та Біла Церква від популярного київського гіда та краєзнавця Ігоря Благовенка. 

Куди їхати та що варто подивитися в межах 50-100 км від Києва? Видання Vesti.ua запитали поради у популярного київського гіда та краєзнавця Ігоря Благовенка. Він, недовго думаючи, сказав: "Звісно ж, у Білу Церкву!" А що, 86 км – не так уже й багато. 

Як сказав Благовенко, Білу Церкву потрібно відвідувати окремо, бо екскурсія нею займе цілий день.

"Усе, що стосується міста Біла Церква (БЦ), чомусь упирається лише у дендропарк "Олександрія". Так, це чудовий парк, і в ньому справді приємно гуляти, – каже Ігор Благовенко. – Але у цьому місті є багато інших визначних пам'яток, за які прикро. Тому я провів розвідку і зробив тур "Незвичайна Біла Церква. Що можна побачити окрім Олександрії. А подивитися справді є що, тож варто відвести на відвідування БЦ цілий день".

Найстаріша кам'яна дамба в Україні

"Про неї мало хто із приїжджих знає, але вона є. Це дуже мальовнича ділянка БЦ, до того ж буквально в центрі міста. Дамба на річці Рось була побудована у ХІХ столітті, у ХХ столітті на ній розміщувалася електростанція. Зараз через неї прокладено пішохідний міст, який буквально лежить на воді – з нього відкривається чудовий краєвид на монастир Марії Магдалини, його красива архітектура нікого не залишає байдужим. А з іншого боку панорами – старовинний млин. Вона варта окремої уваги, бо всі ці 200-річні млини – вони, як маленькі замки. Дуже атмосферне місце з гарною енергетикою і бурхливою водою. Я навіть можу сказати, що це своєрідне місце сили".

Арт-об'єкти та поштова станція на Олександрійському бульварі


"Останнім часом у Білій Церкві з'явилися дуже непогані арт-об'єкти. Такі оригінальні скульптури я називаю "чудинками" – вони дуже підвищують настрій. Чимало оригінальних скульптур з'явилося завдяки пленерам, які колись організовували у цьому місті. У них брали участь українські та іноземні художники, і ось частина цих скульптур у місті залишилася. І все це розташоване вздовж однієї з найстаріших вулиць міста – Олександрійського бульвару.

На цій же вулиці є історичний об'єкт – поштова станція.
Це цілий комплекс споруд ХIХ століття. Аналогів в Україні немає – вона цілим ансамблем збереглася".

Склади Браницьких

"А ще Олександрівський бульвар береже важливий секрет. Пам'ятка національного значення захована в одному з дворів – це економічні склади Браницьких. Графи Браницькі були серйозними експортерами зерна в Європу і мали склади у Києві, Одесі та Білій Церкві.

" Я не знаю, чому вони побудували склади, як палац, у стилі класицизму, але у людей такий був смак. Їм хотілося, щоб цей будинок був окрасою бульвару. На жаль, згодом цю будову сховали від очей інші забудови", - сказав краєзнавець. 

Гастротур Торговельними рядами

"БЦ славиться своїми історичними торговельними рядами, побудованими на початку XIX століття графом Ксаверієм Браницьким. Нині це пам'ятка національного значення. Цікаво, що ті ряди донині називають БрУМ – це абревіатура від "Браницький Універсальний Магазин". Так ось БрУМ – це чудове місце для гастровідпочинку.

Торговельні ряди великі – близько трьох гектарів, і вони справді класні – таких ніде немає. У них нині знайшли притулок десятки кав’ярень і пабів – один цікавіший за інший. Музика, підсвічування, адекватні ціни, атмосфера – йти звідси не хочеться".

Органний зал і кінотеатр з Кінг-Конгом

"Я дуже люблю слухати орган, який є у костелі Іоанна Хрестителя. Тут розташувався Будинок органної музики, який часто організовує концерти. Органи нині зникають по Україні, тому що їх важко обслуговувати, нікому проводити їх ремонт. У Києві ми, як відомо, орган втратили, а у БЦ він функціонує, причому у самому центрі міста".

А ще у БЦ є дивовижний кінотеатр. Його мала зала – це царський кінотеатр, а велика зала – це радянський кінотеатр. Фоє ці дві зали об'єднує.  2021 року біля кінотеатру встановили скульптуру Кінг-Конга (називається скульптура" Американський літак "). Я все думав, у чому тут річ? Гаразд, кінотеатр такий старий, що там, напевно, 1933 року показували фільм про Кінг-Конга.
Але все-таки, що Кінг-Конг у Білій Церкві забув? Виявляється, що один з авторів сценарію фільму – Меріан Купер – і він же льотчик, який фігурує у кадрі, бував у БЦ. Цей американець служив у дивізії білополяків Костюшка 1920 року, коли з України гнали більшовиків. І їхній авіабатальйон базувався у Білій Церкві недалеко від цього кінотеатру. Це все важко поєднати в одну історію, але прив'язка є".

Другий маршрут, як радить Ігор Благовенко, можна побудувати по кількох об'єктах поблизу Білої Церкви.

Наприклад, заїхати на Змієві вали, далі заглянути в Мар'янівку до музею Івана Козловського, потім пообідати на равликовій фермі у Митниці та закріпити враження у Мазепинцях. Усі ці об'єкти розташовані за 30-80 кілометрів від Києва. І їхати недалеко і враження різного характеру. Така подорож не буде одноманітною: вся дорога – це феєрверк нових емоцій.

Село Мазепинці: батьківщина Мазепи та козацький курган. 
Відстань від Києва: 86 км, дорога автомобілем займає приблизно 1,5 години.

Мазепинці – родове село родини гетьмана Івана Мазепи, який народився тут 20 березня 1639 року. Село розташоване лише за 15 кілометрів від Білої Церкви, ось чому гетьман зробив це місто своєю резиденцією і взагалі хотів перенести туди з Батурина гетьманську столицю. У БЦ є чудовий барельєф Мазепи на Будинку освіти.

У Мазепинцях є найбільший в Україні козацький курган. Він є археологічною пам'яткою національного значення, увінчаною за часів президентства Віктора Ющенка великим кам'яним хрестом. Історики вважають, що козацький курган почав насипатися поверх скіфського кургану.

Інформація: 1994 року у Мазепинцях було встановлено перший в історії України пам'ятник Івану Мазепі, а 2007 року там було побудовано козацький храм Миколи Чудотворця на місці церкви, зруйнованої більшовиками у 1939 році. Нещодавно у селі відкрився Меморіальний комплекс Парку козацької слави.

Село Мар'янівка, будинок-музей Івана Козловського
Відстань від Києва: 60,5 км, дорога автомобілем займає приблизно 1 годину.

Село Мар'янівка – це 1,5 кілометра в бік від траси Київ – Біла Церква. А в ньому розташований меморіальний музей-садиба легендарного українського оперного тенора Івана Козловського. Садибу Козловських побудували у ХIХ столітті, а музей з'явився тут у 60-х роках з ініціативи самого артиста. 

"У Мар'янівці чудово збереглася садиба Козловського і, що важливо, музей у ній діє і часто приймає туристів. В експозиції багато фотографій, особисті речі співака та його сценічні костюми, а ще є допотопний патефон з платівками раритетних записів. Іноді патефон заводять, і тоді можна почути голос Івана Козловського.

Окремий інтерес – це сад навколо садиби, який висаджували друзі артиста – Олександр Довженко, Максим Рильський, Павло Тичина та Олесь Гончар”.

Село Іванковичі: Змієві вали
Відстань від Києва: 31 км, дорога автомобілем займає приблизно 37 хвилин.

Від центру Іванковичів до Змієвих валів 1,7 км.

"В Іванковичах можна побачити найбільші Змієві вали в Україні. Я коли туди групи наводжу, туристи захоплюються, тому що вали величезні та йдуть дуже ефектною 10-метровою хвилею. І це Змієвим валам зараз по дві з половиною тисячі років, а якими ж вони були масштабними, коли їх тільки створили".

Інформація: Змієві вали – народна назва древніх (ймовірно з ІІ століття до н.е. по VII століття н.е.) оборонних валів по берегах притоків Дніпра. За легендою Микита Кожем'яка приборкав і запряг Змія Горинича у плуг і зорав ним землю. Від цих сільгоспробіт залишилися величезні борозни, що окреслили межі країни. Легенда ця, за однією з версій, подарувала назву цій пам'ятці.

Історики припускають, що Змієві вали як фортифікаційна споруда будувалася в епоху Київської Русі на базі скіфських укріплень.

Село Митниця, равликова ферма "АгроРавлик"

Відстань від Києва: 50 км, дорога автомобілем займає приблизно 50 хвилин.

Недалеко від траси Київ-Одеса є маленьке село Митниця, яке славиться своєю равликовою фермою. На 2 гектарах тут живуть різні види равликів. Тут можна взяти екскурсію і дізнатися багато нюансів існування мешканців равликового царства, а потім піти у ресторан і скуштувати десяток різних страв з равликів, включаючи делікатес – равликову ікру. 

Село Пархомівка, церква з мозаїками Реріха
Відстань від Києва: 116 км, дорога автомобілем займає приблизно 50 хвилин.

За 23 кілометри від Білої Церкви розташоване село Пархомівка, яке весь світ знає завдяки церкві Покрова Пресвятої Богородиці та мозаїкам Миколи Реріха. Центральний вхід до церкви прикрашений мозаїкою "Покрова Богоматері", а також не менш дивовижна мозаїка "Спас Нерукотворний" розташована над входом у каплицю-усипальницю.

Якщо ви їдете до Пархомівки не власним автомобілем, то на цю поїздку варто відвести цілий день. Річ у тому, що прямого транспорту з Києва сюди немає. Як мінімум, доведеться їхати з пересадками. Спочатку до Білої Церкви або найближчого села Володарка, а звідти – місцевим транспортом.

Читайте також : На Білоцерківщині провели турнір, присвячений Всеукраїнському дню футболу 


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе