Демонтувати, реконструювати чи переосмислити - у Білій Церкві та громаді обстежили пам’ятники та меморіали

На території Білоцерківської громади розташовано 85 меморіалів, скульптур, пам’ятних знаків, пам’ятників. З них 34 є пам’ятками культурної спадщини.  У селах  здебільшого встановлені пам’ятники, створені в роки радянського періоду, повідомляє пресслужба Білоцерківської міськради. 

Для упорядкування пам’ятників радянським подіям та воїнам при міській раді створили комісію з питань встановлення та демонтажу пам’ятних знаків в громаді.

За підсумками обстеження визначено, що значна кількість пам’ятників перебуває у задовільному стані – Ярославу Мудрому, Скорботна мати, Меморіал жертвам Голодомору 1932 - 1933 рр., пам’ятна плита Замкова гора, погруддя гетьману Івану Мазепі (с. Мазепинці) та інші. 
Але є й такі, які потребують ремонту різного ступені складності - погруддя Тарасу Шевченку (м. Біла Церква, вул. Млинова), пам’ятний знак закатованим білоцерківцям, військовополоненим та підпільникам м. Біла Церква (м. Біла Церква, вул. Офіцерська), Братська могила (с. Вільна Тарасівка), Братська могила (с. Гайок) та інші.

На думку членів комісії, Меморіальний комплекс Парк Слави потребує переосмислення та реконструкції. Пам’ятні знаки невідомому солдату або пам’ятники на похованнях загиблих воїнів Другої світової війни в більшості виконані з недовговічного матеріалу - бетону  та за зразком радянського впливу. 

В селах громади ремонти, на таких об’єктах, велися різними виконавцями на свій смак і розсуд, епізодично і фрагментарно, художньо не узгодженими за масштабом, кольором, матеріалом, стилістикою. 

У 2023 році у міській раді планують вивчити та дослідити об’єкти культурної спадщини, виконати їх паспортизацію, виготовити облікову документацію, оцінити пам’ятники, аби уточнити їх балансову вартість, підготувати проєктно-кошторисну документацію для ремонтно-реставраційних робіт. 

Читайте також: Білоцерківська міська лікарня №2 за понад 35 млн грн відремонтує приміщення під ангіограф.
  


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе