Немає законних підстав для обмеження виїзду військовозобов'язаних жінок за кордон — ЗСУ

Станом на зараз немає законних підстав для обмеження виїзду жінок за кордон і немає процедури перевірки прикордонниками чи жінка військовозобов'язана.

Про це сказав начальник пресслужби командування Сухопутних військ Збройних Сил України Володимир Фітьо.

За його словами, немає технічної можливості перевіряти на кордоні дипломи усіх жінок, які виїжджають.

"Перевіряти усіх жінок диплом на кордоні ніхто не буде. Немає такої бази. Тобто, якщо керуватися законодавством, маючи необхідний перелік документів, наприклад їдуть за кордон відпочивати, чоловік військовозобов'язаний не виїжджає за кордон, але, наприклад чоловік, який проходить службу в ЗСУ, маючи відпускний квиток, може виїхати за кордон", — сказав Фітьо.

Речник СВ ЗСУ зазначив, що у законодавстві не прописані правила перетину чи обмеження для перетину кордону військовозобов'язаними жінками.

"Напевно будуть вноситися якісь зміни. На цей час немає процедури перевірки на державному кордоні ДПСУ, військовозобов'язана жінка медик чи ні. Дивіться, їде автобус 40 жінок, їдуть вони на відпочинок за кордон, яким документом передбачено що ДПСУ має перевірити у всіх дипломи? Є обмеження щодо чоловіків, щодо жінок не прописано. Немає зараз законних підстав для обмеження виїзду військовозобов'язаних жінок за кордон", — пояснив він.

Жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов’язковому військовому обліку і з 1 жовтня мають з’явитися до ТЦК та пройти всі необхідні процедури. Цього вимагають ухвалені минулого року Верховною радою зміни до закону про мобілізаційну підготовку й мобілізацію. Відповідне роз’яснення народного депутата, члена парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського оприлюднили на сайті Ради 6 вересня. Ця публікація зникла з сайту ВРУ вдень 7 вересня.

Речник ДПСУ Андрій Демченко заявив, що виїзд за кордон для жінок, які мають медичні та фармацевтичні спеціальності та стануть на військовий облік з 1 жовтня, наразі не обмежений.

Що відомо про військовий облік для жінок

6 вересня 2022 року тодішній міністр оборони Олексій Резніков підписав наказ Міноборони, яким вчергове відтерміновувалися строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року.

У жовтні 2022 року Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт №6482 "Про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних".

21 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав закон №6482, за яким жінки з медичною або фармацевтичною спеціальностями, підлягають взяттю на військовий облік. Інші можуть це зробити за власним бажанням.

У січні уряд оприлюднив правила військового обліку для жінок-медиків, які входять до ухваленого 30 грудня Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Згідно з документом, у жінок буде 7 днів після отримання тимчасового посвідчення військовозобов’язаного на прибуття до військкомату.

Читайте також : Вперше від початку війни :США передадуть Україні гроші російських олігархів 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе