Українцям готують новий податок за європейським зразком: у Кабміні розкрили перші подробиці

Мінприроди готує податок на сміття. 

На українців невдовзі чекає поява нового податку – на захоронення та розміщення відходів на полігонах.

У Кабміні вже активно займаються розробкою відповідного законопроєкту. "Податок на сміття" впроваджуватимуть за європейським зразком. Передбачається, що він насамперед вплине на бізнес, який замість захоронення відходів займатиметься сортуванням.

Про це розповіла заступниця міністра довкілля Вікторія Киреєва в інтерв'ю "Українському радіо".

"Зараз наше завдання – щоб захоронення стало невигідним. А переробка, навпаки, приносила заробіток та інвестиції... Наступне завдання – впроваджувати саме сортування, роздільний збір відходів. Для цього ми включаємо кілька інструментів. Перший інструмент – це саме екологічний податок на захоронення відходів. Наразі Міністерство захисту довкілля  напрацьовує підходити до цього разом із Міністерством фінансів та податковою. І найближчим часом ми обговорюватимемо вже публічно проєкт", – пояснила Киреєва.

В Україні з 9 липня 2023 року вже набув чинності рамковий закон "Про управління відходами". Він відкриває саму можливість запровадження "податку на сміття". Однак, щоб така плата справді з'явилася, потрібно ухвалити й окремі зміни до законодавства, зокрема до Податкового кодексу. Саме їхньою розробкою тепер і займається уряд.

За словами Киреєвої, законопроєкт, який перебуває в розробці, запроваджує екологічний податок з різними коефіцієнтами. Тобто фактична сума податку буде значно вищою у тих, хто скидає на сміттєзвалища несортоване сміття.

"Це перший такий інструмент для впровадження сортування, який держава дає бізнесу, який займається сортуванням. Тому що не буде вигідно перевізникам та тим, хто збирає відходи на полігонах, приймати не сортоване сміття. Просто буде в кілька разів відрізнятись сума... Хочемо платити менший податок – починаємо сортувати", – сказала вона.

Також передбачається, що надходження від нового податку йдуть не лише до загальнодержавного фонду держбюджету, а й на місця. Автори ініціативи розраховують, що це допоможе громадам облаштовувати місця для збирання відсортованого сміття.

Раніше Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів повідомляло, що ставки "податку на сміття" будуть підвищувати поступово протягом 7 років. "Перші три-чотири роки ставки зростатимуть несуттєво", – пояснювали у відомстві.

Податки за захоронення відходів на полігонах запроваджено у 23 країнах-членах ЄС, а також у Швейцарії та Великій Британії. Ставки сильно різняться у різних країнах – на захоронення побутових відходів від 5 євро/т до 100 євро/т.

Читайте також :




Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе