В Україні немає епідемії гепатиту А, спалах тільки у Вінницькій області — МОЗ

Станом на 6 листопада в Україні спалах гепатиту А фіксують тільки у Вінницькій області, а в інших регіонах спостерігають поодинокі випадки.

Про це заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, повідомляє МОЗ.

Зазначається, що випадки гепатиту А щороку фіксуються на території України в різних областях. Так, гепатит А має сезонність і зазвичай проявляється в холодну пору року

У відомстві нагадали, що торік в Україні загалом було зафіксовано 281 випадок захворювання.

За словами Кузіна, здебільшого випадки гепатиту А не мають загального епідеміологічного зв’язку, тобто одного спільного джерела інфікування, як зараз.

У відомстві пояснили, що спалахом інфекційної хвороби називають ситуації, коли кілька захворювань на інфекційну хворобу пов’язані між собою спільним джерелом і (або) фактором передачі інфекції.

«Загалом по країні за результатами проведення епідрозслідувань випадків захворювань на вірусний гепатит А не встановлено епідеміологічного зв’язку між випадками захворювань у різних областях», — підкреслюють у МОЗ.

У середині жовтня в одному з районів Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А. У Міністерстві охорони здоров’я України його визначили як надзвичайну ситуацію, у регіоні введено додаткові обмеження.

1 листопада заступниця генерального директора Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні Наталя Дьоміна повідомила, що до медустанови надійшло семеро осіб із діагнозом гепатит А — це четверо дорослих і троє дітей. Пізніше кількість хворих в області зросла до восьми, а голова Івано-Франківської ОДА Світлана Оніщук заявила, що всі випадки поодинокі та зв’язок між ними не встановлений, тому про спалах не йдеться.

2 листопада Міністерство охорони здоров’я спростувало інформацію про введення в Україні з 3 листопада карантину нібито через спалахи гепатиту А.

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку і може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених продуктів або води через недотримання особистої гігієни, а також у сім'ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів родини. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювання, жовтяниця. Інкубаційний період хвороби зазвичай триває 14−28 днів.

Читайте також : 45 українців померли від COVID-19 у жовтні 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе